Monday, July 13, 2015

Al-Fatihah

Salam'alaik....
Kita sudah menghampiri ke penghujung ramadhan...
On my last post..maketty de cakap pasal sumthing yang maketty nak share..why this coming raya kami besederhana je..xde meriah2 cam sebelum ni..

#Kisah 1
Tepat seminggu lagi nak raya Jumaat yang lepas... jam 6.45ptg.. nenda mertua ku telah kembali ke rahmatullah..pagi2 hari jumaat tu kami anak beranak pecut ke Melaka..nenda dah uzur sangat..sakit tua...khamis siang sehari sebelum nenek segar bugar..boleh duduk, bercakap tiba2..muke pun berseri2..senyum..sebelum tu kalau tak memang terlantar aje..kami seluruh famili memang dah berasa sesuatu..tambah2 plak ptg khamis tu nenda tibe2 mula buang air besar berdarah2,,tanpa henti..kebetulan de sepupu hubby doc pakar hukm terus bagitau sesama sedara nenek mungkin dah xlama ni..tu yang hampir seluruh keluarga balik on the spot..

Dan..nenek akhirnya pergi jua usai selesai bacaan yassin dan doa oleh sorang ustaz yang paklong jemput ke rumah..habis je doa..ustaz pegang dada nenek..kemudian kaki..dada nenek sedikt berombak2 dan dia buka mata sedikit..tiba2 dia kata..."Dah takde ni"...Allah...terus seisi rumah berlinangan....then sepupu hubby laki bini yang doc tu terus buat pengesahan kematian...nenek dah tiada......

Alhamdulillah..segala urusan jenazah semuanya dipermudahkan..esok Sabtu jam 11pagi nenek selamat dikebumikan di kampung nenek di Chinchin..Al-fatihah buat nenda..semoga roh nenek dicucuri rahmat Allah..

#Kisah 2
Sebulan sebelum kita bermula puasa baru-baru ni, pak mertua maketty jatuh sakit..2 kali operation..di HUKM..ingat dah ok...skali minggu pertama kita berpuasa, kami dikejutkan hasil diagnose doc, abah menghidap kanser prostat early stage...Allah..

So ni antara sebab musabab kami beraya tak mcm sebelum ni....tapi kami akan buat cam biasa je tak mau bg abah terasa sangat dia tak sihat...so far abah still nampak ok je luarannya..dalaman kami pun xsure...abah jarang nak borak2 melainkan dia betul2 sakit..mungkin xnak kami anak beranak risau...tapi risau kot...aku jap2 tanya..jap tanya hehe...aku kan kepochi..rase adik beradik hubby pon xsekerap aku tanya...aku risau kot...xleh kalau tgk org tua2 kerut2 dahi..xpaham nak tgk muke je...dulu aku pnah jaga mama aku bed ridden jap sampai sihat lepas eksiden dulu kot..tido pon cam xtdo...same je...mertua ke parent sendri ke..hati kecik i is sensitip...

Insyaallah raya ke-5 ni abah akan dimasukkan ke wad semula...doc nak start wat rawatan susulan..

Moga Abah sihat hendaknya..kami semua sayang abah...

So...macamane pun hidup mesti diteruskan...selagi yang tersayang ada depan mata ni kita bahgiakanlah...

Buat nenek...moga nenek tenang disana...insyaallah doa kami seluruh keluarga...anak2, cucu cicit nenek akan doakan nenek sentiasa..insyaallah..


No comments:

Post a Comment