Tuesday, February 25, 2014

Delay solid food..hmm???

Assalamualaikum...
Ade lagi ko orang bersanggah kat belog buruk maketty ni..?

Nah maketty blanje gambar si bolat ni..


lagi few days nak masuk 6 bulan..
alahai besar dah anak mommy ontel ni..
kalau 6 months usually mak2 mesti excited nak bagi anak makan kan..samelah maketty pon dedulu..
but kali ni tah macam xsemangat..
si adik ni macam xberminat je nak makan..
kesian je nak paksa..
try bagi rase betik ranum sedap manis..dia buat kejung2 bdn xmau..
hm....
ke nak delay sampai dia ready??
kalau nurse KK tu hui siap ajarlah kite kenkonon kite cam reti bg anak mkn..
1st time nk makan dah suh bg bubur campur2 ayam kentang segala..
gelak dalam hati jelah..
mmg dorg ikot buku sebijik2..
hm xde masalah kot if nak delay kot kan..since adly fully bf..n under 1 year memang susu lg penting dari makan..
so kite tunggu next week..

till then..


6 comments:

  1. delay tak pe maetty... klu sampai 2 tahun lg bagus... senang tak payah buat food dia... hohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan2..hehe...najis pun still najis ringan..hm..kalu dia tak berminatlah..hehe..mama etty pun kate xyah paksa..menyusu terus pun lagi bagus

      Delete
  2. Sy ank yg no. 2 mmg sengaja delay bg solid food. 9 ke 10 bulan br bg solid. Tu pun sbb dia asik ngamuk tgk org makan..turns out, die xmau dah bubur puree sume tu..terus nak yg boleh kunyah2 n nasi..bagi bubur/puree die luah balik..berat alhamdulillah ok je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hm..yes ade experince delay solid..tq bg komentar..hehe..berat adly ni so far cun je naik..dh 8kilos kot ni bru nak masuk 6m..hehe..so if dia nk nnt kite bg slowly..

      Delete
  3. haha..kita pun dilema nak bg solid food rasa umur anak kita lebih kurang..sebab siadik ni cam takde minat nak makan pun..sua sudu time suap abg die wat tak reti je.

    Lagipun kalau dudukkan nmpak tak stabil lag..so memang boleh lah delaykan eak,,tak mengganggu tumbesaran die.

    SID: 919511

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan2..ha adly pun still xstabil duduk lg..tergolek terlungkup lg..hehe..

      Delete