Wednesday, November 13, 2013

House Progress: Plaster Ceiling & Wiring

Hello..
Baby adik nga lalok nak tido..kemain tahan mata dari tadi..terus terbantut kerja2..dr sepagi td.. ha ni baru dia tido..pheeww... jom taip lelaju...kihkih..

Aritu de maketty kate nak crite macam2kan.. hal-hal dari sebelum bersalin kan.... antaranya progress rumah burung kami tulah..

Sebelum ni rasa pernah cerita proses nak dapat kunci agak lambat..gara2..owner lama x bagi sebarang notice kat penyewa dia.. dan2 plak maketty laki bini dah gi tempah furniture sana sini..hahaha.. pastu ingat nak sekali naik dengan renovate rumahlah segala...

Mula2 bajet2 nak settle reno dan masuk perabot sebelum bersalin lagi..tapi apekan daya kita hanya merancang Tuhan yang menentukan segalanya...

Kunci rumah betul2 kami dapat lepas seminggu raya puasa..maketty dah pun cecah 9bulan pun time tu..memang anytime je bakal meletup..haruuu.. kami kesian kat penyewa sebab dapat notis lambat extend sampai 2minggu..nak kemas2..

Lepas raya, maketty dah start cuti sangat2 xlarat nak bawak perut..kirenye dok umah survey via net segala hal renovation plaster ceiling, wiring, kitchen cabinet, grill & deco2 segalalah.. hari2 ade je wassap ke laki ku suh call sane sini..

So adelah 2,3 qou plaster ceiling + wiring + cat.. macam2 harga orang qout sampai pening..laki ku plak selagi mem besar dia ni xdecide ape2 xtny directly kat kontraktor tu memang dia xkan bagi decision... so sume Maketty lah yang kena decide.. I bukan queen control yaww!! dah memang gitu...dia suke sudut pandangan yang dua2 serasi...dah kate rumah kami kennn so kenalah Queen of da house decide gitu...hehe...

Akhirnya kami bertemu seorang kontraktor Cina yang sangat2 baik & sangat memahami kehendak kami..yang paling ponting kena dengan bajet yang kami nak..pheww lap peluh!! bajetlah sangatkan..hehe.. Dia buat wiring, plaster ceiling hall, dapur, hallway ke bilik, 3 bilik tidur dan 2 bilik air & cat keseluruhan rumah dalam, luar, dapur, grill, bilik air segala..

Ini gambaran asal rumah kami yang macam tadika..xtaulah kaler dari owner lame ke penyewa yang cat..hewhew.. 

Living room


Master bedroom..


Siling xcun


wiring dan dinding living yang kehijauan striking 


Dapurku yang agak sempit..


Toilet masterbedroom


Siling yang nak kena plaster


So after deal dengan kontraktor tu terus kami proceed plaster ceiling dan wiring dulu.. after ukur2 satu rumah kami diqout RM5300 untuk L-Box plaster ceiling tanpa lampu dalam, plaster ceiling seluruh dapur, bilik2 tidur (3bilik), hallway, dan 2 toilet..termasuk wiring seluruh rumah.

Oleh kerana wiring pun dorang buat so kami pun kenalah gi cari lampu2 downlight untuk seluruh rumah dan bilik air termasuk kipas2..

So oleh kerana terpengaruh dek blogger2 i pon terjah Puchong Houses Lightings..
berhabisan di situ pulek..pheww.. boleh dapat handbag Anya H. rase dengan hasil beli lampu dan kipas.. haha..maketty pegi woo dengan xlarat2 nak jalan cam nak terberanak tu..haha


ni downlight yg kami pilih..
tak jelas eh harge.. RM7 kot without bulb.. bulb plak RM7 jugak


Penuh kereta..silap bawak keta kecik time ni..ingat nak survey2 je last2 beli terus..
Kipas plak beli 3 je time ni sebab tau xmuat..so nanti ade rezeki bilik no.2 bilik abang Ameer and bilik extra akan tukar kipas.. now pakai hat lame dulu nooo.. cun je lagi..



Abang Long tengah marah budak2 Houses Lighting main campak2 downlight n bulb tu..
Siap jerit.. Ui Jangan Aling lah..Rosak...

Kesudahannya..ye memang lampu ade 1 rosak k...huwaaaaaaaaaaaaaaaa!!
dan2 plak mase hari 1st melawat umah after reno plaster ceiling..
Cik daddy bukak je plopp2 padam 1 bulb!!
mau ku luku je pale budak yg baling tuh.. ah tapi dah seminggu pun time tu..haha

Betul2 siap plaster ceiling 2,3hari pastu maketty meletup..baby adik keluar..teruslah progress rumah pun turut terbantut..

So hasil reno plaster ceiling later maketty kongsikan yerp..xlarat nak taip dah 3jam taip entry ni selang seli dengan buat kerja n jage anak... hoooiii gile lame..




7 comments:

  1. Replies
    1. ala nana yeke xde..huhu..xtau nk wt pe..i view ade je..huhu

      Delete
  2. ala nak tgk gambar rumah!!! heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sahida..xtau nak wat pe..heran gak ni...

      Delete
  3. Hi can i hv the number of ur contractor? Mayb u can email me at jie_eij@hotmail.com

    ReplyDelete