Monday, September 16, 2013

Presenting Zukhair Clan's New Member..

Bismillahirahmanirahim...kembali bersiaran dari Life With Mrszetty..
Today Hari Malaysia..
Wah pejam celik pejam celik sudah 2 minggu pun maketty berconfinement okeh!!
 
Alhamdulillah..maketty selamat melahirkan super awesome baby.. hehe..very the fast process..
 
Memperkenalkan pada semua..
 
 
baby adik
 
Selamat dilahirkan di Hospital Serdang
2 September 2013
Jam 1.55 Pagi
Via SVD
weight 3.36kilos
height 52cm
 
Kronologi
1/9/2013 Jam 12pm
Maketty didatangi blood show.. cam masa abang ameer dulu pun timing ala2..hehe..so dah terasa2 bakal2 bersalin timing pun ala2 abang dia gak ni..
hehe so lek2 layan surge yang jap kuat jap slow main2..
 
But mommy is teruja nak check kot2 adik ready nak kuar awal..contraction still 20 min apart..
Off to Hosp. serdang for review..but sebelum tu sempat singgah bangi makan2..maketty harus makan sedap2 dulu sebelum beranak...haha.. so mkn kat restoran Limau Nipis hehe,,sedap okeh..ke lapo..
pastu singgah umah MIL solat..
 
3pm+
Check-in Hospital Serdang..
so cam biasa..check laluan (VE), CTG sume.. baru bukaan 1cm.. huhuhu.. maketty tau dah..cam abang ameer dulu gak..but masih berharap akan kuar at least midnite tu gak..sakit pun xde lagi okeh..boleh gelak2..makan2 n minum air kelapa sebijik sorg2 balik tu..kihkih..
 
5pm+
Balik umah MIL at bangi..sebab dah tau mesti akan terberanak jugak malam tu..so stay there..tinggallah my anak bujang buat pertama kali di rumah ampang bersama2 my fmly..
anak yang sangat2 gud boi!! cucu gud boi kan..xkisah pun mak pak xde if belum timing tidur..
nanti kita story bile saat2 pelahiran baby adik nanti hehe...
 
8pm+
After solat isya' the surge become more welcoming..yes!! dalam hati dah rasa dah..masa solat pun contraction sgt2 terasa..suke.,, sayu,, sempat solat berjemaah dengan daddy..ye masih bersolat okeh..blood show dikategori darah penyakit atau istihadah dalam mazhab syafie so masih kena solat..if larat.. daddy doa panjang2 betul2 sebak dalam jiwa..sudah solat peluk cik daddy kuat2 menanges berembes2..mintak ampun salah silap..(T_T)
 
9pm+
Maketty lepaking kira gap contraction n wassaping whole family mintak ampun maaf segala..sume dah risau2 kot maketty selamba gaban gap 7-8 min interval leh lepak kat umah lagi..kihkih..
bukan pe I is malas nak lepak kat PAC check CTG bising tu lelama..kang brape kali lak kena VE lg..for me if xmemerlukan check berulang kali xyah..lagi pun sendri yg preggy mesti kenal body sendri when baby akan keluar..ye dok.. kang penat je praktis hypnobirthing, breathing, pelvis exercise segala..
 
10pm+
Bersiap2..jom daddy.. kacau dia tengah tengok bola..but still sakit mild2 walaupun contraction kerap..
Sampai2 cam biasa..CTG & Ve.. yes 4cm already.. so baby is coming....hehe
 
2/9/2013..12am
doc datang borak2 cakap itu ini bagitau wad utk malam ni penuh..yolah.. memang berderet2 orang nak bersalin okeh malam tu..xsangke memang bz PAC malam tu..maketty booking bilik sorang sume penuh..then I decide to stay at PAC all nite sebab rase cam baby will come out anytime..so doc suh bgtau hubby kalau nak balik dulu ke nak stay kne tunggu luar jelah bilik xde..maketty pun gilah jalan keluar.. okeh boleh jalan n gelak2 dengan doc dia siap temankn kepintu..tunggu I abes ckp dgn MIL n hubby..bla2..hubby nak stay..MIL I suh balik..takut lame....kononnye...kihkih...
 
12pm+
lepas je masuk dalam PAC balik siap doc teman sampai katil kemain manje..gelak2 seround dua..cte itu ni..dia leh xcaye maketty bersalin ameer dulu normal jugak..dia kate maketty tinggi sgt..perut pun cam tinggi..eh2...ko jgn nk cser2 I okeh!! xkelakor..
lepas borak2 I lay down balik atas katil..eh tetibe cam sakit..oh maybe td jalan2 keluar tu buat gravity tarik baby kebawah..
yang syiok tu tetibe all nurses n doc ilang dari pandangan mate..ayoookkk!!!
 
1am
tetibe patient katil depan ni mengerang..psiko gle k..aku pon dh sakit gak..tp xdelah breathing kuat bg org len psiko..dgn nurse doc xde..ish2..cepat byk2 baca doa nabi yunus..xhenti..tup2 doc lalu..
ha jerit okeh..DOC..sy dah sakit..ok2 doc jawab.. n terus jerit kt nurses..Puan Azmar dah sakit..
cepat2 doc datang n check VE..yes bukaan dah 5cm..kite pecahkan ketuban ok..n tolak ke labour room..
 
1.15am
pecah ketuban
 
1.20am
tolak ke labour room Bilik No 18..paling terhujung sekali..otw ke bilik tu nurse2 boleh gelak2 eh puan nanti if belum bersalin kita alih ke bilik depanlah..ni bilik2 dok cuci..td penuh orang bersalin...oh...my.. kemain hujung depa antar aku...hehe
xkisahlah...asalkan dalam bilik..
nurse bersiap2...doc tah kemana...
n hubby came..Ya Allah bercahaya bilik..terus tenang...
datang2 muke ngantuk..mesti tidur tadi..kesian...
masuk2 terus dia cakap..kesian Ameer..xtidur2 cari kita dua..yeke.. Ya Allah...nanges terus maketty..beresak2an...sesungguhnya rindu benar kat abang meer..sangat2..
dah cuak laki den nak pujuk..nurse lek2 kemas brg2 ready nk bersalin...
 
1.40am
Nurse tanya bila last kencing?? cakap lame dah kul 12 cam tu..k..jom masuk tiub pass urine..
zuppppp 2mangkuk!! gile banyak kenc..hehehe
sudah je kenc nurse cakap jap lg mesti awak dah rase nak teran.. eh bior betul dalam hati kecil ku berbicara..eh eh... mane doc???
 
1.40...1.50am
eh nurse betullah xberapa min pas dia ckap terus rase eh nak keluar dah ni!!!
terus nurse cepat2 datang depan okeh2 puan dah nmpak rambut...meh Encik tengok ni.. dia panggei laki den..kihkih..jenguk sket je..dia cam nak muntah...ayooooooo...macamlah first time!! kihkih..
aku siap gelak terus usik dia eh jangan nak muntah kat cni kang muntah skali kang!!
 
1.55am..
Akhirnya dengan selawat xhenti2..tiga kali push keluarlah seorang lagi hero dalam hidupku..
Muhammad Adly Zareef Bin Mohd.Zukhair..
Syukur..Selamat kami berdua..dengan doa xhenti2 dari keluarga dan rakan2...
Alhamdulillah..
 
Sujud syukur Abang Ameer..
I'm blessed..Syukran Ya Allah..

12 comments:

  1. Congratulations!! Baby bambam! So cutee :D Congrats!! :)

    ReplyDelete
  2. etty... senang je bersalin yek.. nak teran leh gurau2 ngn hubby lagik. ihihih klu lin, memang tak ler.. tengah sakit, nak bukak mulut pun malas... ihhihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..xtaulah tp bile tgk dia jd lucu..haha..myb sbb skt bearable..boleh thn skt tu kot..mind controlling gitu..hee

      Delete
  3. Tahniah...comel la abg ameer buat sujud syukur dapat baby adik ye....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq..hehe..dia spontan je sujud gitu..hee

      Delete
  4. alhamdulillah tahniah! mudah ek beranak kali ni? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.mudah tu xjugak nana..rezeki dpt proses bersalin yg lancar n environment sekeliling pon byk membantu..doa2 fmly xhenti2..

      Delete
  5. bestnya baca cerita ko nak bersalin.... kalau boleh next baby nak mcm ko juga lah.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nad...hehe cpt2 jom join da club..insyaallah set mind insyaallah bersalin tu kite boleh rase enjoy!

      Delete