Monday, August 05, 2013

Dah balik kampung ke???

Hai..hai...ade ke orang bertandang kat cni..ke semua dah selamat cabut balik kampung..n putuskan connection dengan dunia alam maya ni??hehe..

Ok masih bersiaran dari opis..esok baru i lik kampung k..jauh k.. bangi!! hahaha..barang seketul pun xkemas..beg baju baby adik je mmg dah siap dr last week buh dlm keta.. kot2lah adik nak buat appearance awal manelah tau kan... ape pun mommy harap baby adik keluar minggu ke2 or ke3 raye k.. 1st day raya ni betul2 masuk 9 bulan baru..awal sangat..mommy ni dahle mengidam segala macam makanan raye..nak sental kuat2 dulu sume benda.. k..pliss adik..bg mommy raye sakan dulu k..

Sebenarnya braxton hicks makin kerap dah..contraction apart 2,3jam tu ade sket2 dah..but minor2 lagi.. memikirkan hal nak terberanak ni cik daddy paling resah mak esah..dia risau.. mane xnye..maketty ni nak gak beraya ke semua kampung...kihkih... 1st raya di Bangi, tengahri bertolak ke Jasin, Melaka..tidur semalaman..2nd day raya malam tuh gerak lik Perlis plak..harap2 smooth perjalanan kami..and xde drama nak bersalin otw kat highway tu k...seremmmm!!!

eh sebenarnye nak cte benda lain melalut2 je maketty..
Abam Ameer kena semput aka Asma..hui..luluh hati tengok..kesian semput dia teruk selalu sekali neb je lega..
hari jumaat petang amek dari nursery tangok dada dia berombak2 rindu kemain kencang lagi..
pastu pas buke terus shoot gi klinik.. then doc kate nanti kena bagi neb lagi dalam kul 2,3am k so kena standby cari 24hr klinik or ke spital..
mommy xmo gi spital..makut kena admit..kalu tengok condition tu kompem kena..huhu..
so pusing2 dekat2 ngan umah ade 1 klinik ..klinik Gomez..hm redah jelah..
sebab tengok malam tu makin berombak2 dada dia, sampai xleh tdo daddy nya dok layan anak xsihat..serba xkena terus gi je kul 2am.. daddy dia skg very the caring...mommy xleh dukung malam2 dah..nak apok/dodoi anak pun xyah..apetah lagi susukn anak..so dia lah memang xtdo..maketty tdo2 hayam je..
neb ke 2 tu rasenya dose tinggi sket..ameer tdo okeh halfway neb session tuh..lega kot..maketty dukung dia sebab dia xnak dengan daddy..melalak2..bila tukar mommy kung senyap trus..so memang nak menitik ayaq mata tengok dia boleh tdo dah..
so check2 still ade bunyik2 lagi..so kena buat lagi pagi sok nye..
apepon lepas tu ameer sleep thru nite..lega..
sampai kul 9lebih tup2 dah berombak2 lagi..but xkuat sangat..
mommy pun laju2 basuh baju2 raya sume..siap2 terus cabut gi klinik lg sekali..
neb lagi kali ke 3.. pheww..oleh kerana dia refuse nak makan hanya nak susu je tdo terus2 sampai 4jam lebih..
lega lah tuh..
bangun2 dia lapar nasib sempat buat bubur ayam..habis semangkuk..rase nak nanges tgk..eh apsal asik nak nanges je ko! k.. pastu kul 6 kena lagi sekali follow up n neb last..sebab doc nak betul2 clear up lung dia..dorg xnak sedut coz takut luka dalam.. aku gelak je dalam hati..if gi Dr. Nadir ni kompem kene sedut..sebab mase 1st time dulu2 mase ameer kecik2 dulu hui doc Nadir selamber gamble je neb pastu buat percussion n sedut kahak k.. i je malas nak gi sne..makan masa 15min dr umah..

so after 4x neb akhirnya ameer betul2 lega.. cik daddy n maketty pun tetap buat stim kat umah untuk dia..melolong2 lagi..garlic oil pun buat...sapu minyak serbaguna dgn bacaan doa pun pakai..serba serbi buat nak bagi dia lega n sembuh.. Alhamdulillah now dah ok..just hingus2 dah stat mengering berketul2..asik kena korek je!

moge ameer terus2 sihat..nampak dah aktif sikit semalam n pagi tadi..sampaikan main berlari2 asik kena tegur je ngan daddy dia..takut kena lg semput..budak2kan mane pnah dok diam..hehe..

nak raye ni so harap2 xde pape lagi dah sakit2 buat semua..

Eh..esok ameer gonna be 2! yeeee..





7 comments:

  1. cian ameer... get well soon. bby dalam perut ni, bg can la ibu dia raya dlu. klu tak sakit hati tgk mknan sedap2. ihhihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. lin..tulah..tp kan kadg2 cm terasa lain mcm jap2 ade sakit2lah..adui bglah raye dulu huhu..

      Delete
  2. Etty cuba try klinik homopathy kat PKNS bangi tingkat atas sekali... Rizqin dah elok dah semputnya...cuba la try..rizqin dah lama tak kena "attack" asma.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. nad..aku de bgtau laki aku semalam..tulah ingat nak try gak..dlm PKNS tu gak eh..dia buat ape je eh???

      Delete
    2. yup dalam PKNS tingkat atas sekali... nanti ko bg ic kat dia n dia bg kad appointment....pastu ustad akan cek dada n tengok dalam mulut....pastu dia bg ubat... try la anak aku dah ok..dah tak semput...batuk tu biasa la semput takde dah....cuma masa sakit tu ada pantang la kan...

      Delete
  3. Cepat sihat tau ameer...xmau demam2 semput2...

    Amboi ko mak etty...sampai ke perlis tu nak beraya..hihi

    Selamat hari raya...!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raye mami harz..hehe..selagi boleh mesti nak gi punya..hehe

      Delete