Friday, June 14, 2013

My 22 months lil toddler

Budak-budak biasalah kan kuat berangan..
lagi2 dapat mak pak pun kuat berangan..
heeee..
menurunlah..
memang habit dia pulas stereng keta..
kalau time keta daddy dia park kejap2..mesti terus je lompat kat tempat driver..
sakit jantung kadang2 tgk..laju je sambar stereng pulas2..
so meme wajiblah dari zaman kecik2 lagi asal kami outing ke mall ke ke mana2 nampak je mesin coin tu ha kena bagilah naik bukan 1,2 round k..kadang2 3,4 round..nasiblah kalau setempat ada 4..ha 4 buah lah dia naik..

Sekali masa ronda2 VIVA home cheras..nampak exhibition motor...ha kemain jerit nak naik motor..
dengan selamba kami pon tumpang abe2 tu punye motor..hehehe..tu yang gambo 1st..
suke nau dia..but cam cuak2 besor sangat kot hahaha
slalu naik motor kapcai atok je..hehehe

dah besar pun budak ni..
jap je lagi adik nak kuar dah..
huhu
melayan dia ni memang leh wat masa bergerak pantas..sampai xsedar pun almost hujung2 dah preggy moment..
 Alhamdulillah..so far if dalam umur dia 22m ni..macam2 dah dia boleh cakap..
sampaikan yang xelok pun ada yang keluar (T_T)
serius terkejut...!!!
bukanlah xelok sangat..but umur dia belum pun 2 tahun but bila sebut perkataan tu sentap mak jemah jugaklah..
selalunya perkataan tu keluar bila dia gaduh/berebut dangan kazen2 dia..huwaa..
AKU NAK!!! AKU NAK!!!
sentap x??
if masa2 lain xde plak dengar perkataan aku tu..
my family dalam percakapan seharian antara adik beradik, parent never ever beraku kau..
so a bit shock bila dengar dia sebut..
we usually use name or abang ke camtu..
taktaulah kalu pengaruh UPIN IPIN ke...kan memang dorg gune aku kau..
ke kat nursery ke...hailah..
nasib most of the time ok je sebut ameer punye, ameer nak.. time bad mood je kuar AKU tu..
huhu
dah tegur2 bila dia sebut..hope janganlah dia ulang..
dia memang cepat tangkap perkataan2 baru..dia akan ulang 2,3kali sampai ingat..
teringat plak my niece allyssa..dulu pun dia belajar cakap seawal 9m tau..pun suka ulang2 cakap..hehe
 lain-lain.. cam biasa common perbualan percakapan dia memang dah agak jelas..n banyak dah perkataan yang dia faham & dia ingat..hehe..
quite impress gaklah..at this age sangat banyak vocab dia..beyond our expectation..
among his cousin pun yang lebih tua setahun dia paling peramah & seronok ajak bercakap..
maketty bukan nak gebang ke ape..but ni mostly family member yang cakap..dorang pun terkejut..
Alhamdulillah..xdelah risau sangat..

Petua??
hm..rajin2lah berborak, ajar membaca, baca quran sama2..walaupun dia xpaham..
bagi dia selalu dengar ayat2 suci..

Doa??
Ya Allah, Jadikanlah anakku ini anak yang lembut lidahnya..menyebut nama-Mu, elok tutur katanya..sering memuja-Mu Ya Allah..moga dia menjadi khalifah yang beriman & bertaqwa..

insyaallah..
moga abang ameer jadi abang yang baik buat adik2 dia kelak..jangan buli adik tau.. ('',)




2 comments: