Friday, May 17, 2013

Kisah Perut dulu dan Kini

Tiba-tiba hari ni rasa baby aktif sangat...
Semalam berbicang dengan mama, sebab baby adik semacam distress kat dalam..
Ok if too much gerakan in early 6months ni not good k..according to mama lah.. if slow or no movement at all pun not good.. kena lek2 je.. balance lah..
Perut agak sakit sebenarnya semalam..tak tau pasal pe..kiri kanan sakit sangat..
So pagi-pagi lagi terus cakap kat mama, dia kata biasalah anak kedua..dulu smooth je preggy ameer kan..now dia bagi rasa lain sikit..n mama kata i have to rest more.. kurangkan aktiviti wajib setiap minggu ukur jalan Mall, n xyah memasak sangat..
But..hm bukannya maketty ni memasak sangat pun..pagi2 wajib masak bekal ameer n 1,2 lauk untuk family.. since mama usually balik kelas kuliah agama dalam kul 11pagi camtu takut xsempat nak masak untuk lunch my niece Allyssa dia mmg stay dgn mama before transit sekolah petang..
Itu jelah..xmasak sangat pun..but yes pagi-pagi adalah saat keluar peluh yang maha dahsyat..hehe..dengan nak siapkn breakfast & lunch, lunch box ameer, siapkan dia nak gi nursery & me to work..
But i've no complaint coz i love doing this..dah terbiasa since zaman belum kawin kot..

Insyaallah, tak lama lagi kami akan berpindah rumah sendiri.. oh my..i dunno how to describe all my schedule gonna be..betul2 xlah nak bayang lagi.. ni nak pindah pun tengah fikir nak pindah awal before bersalin ke lepas pantang..

Pheww.. still rumah tu nak kena buat macam2 lagi..so..maybe akan di delaykan sikit kot..kalu ikut cik daddy dia nak masuk awal..oh my..kita wait n see jelah.. slow2 kayuh..

Oh berbalik pasal sakit perut tadi.. baby maybe penat kot kat dalam sebab mommy pun cam kurang rest..malam2 still 3,4 times bangun..bilamana abang ameer meragam2.. kesian baby adik..tidur dia pun turut terganggu..

Dulu masa preggy ameer timing mommy akan terjaga mesti kul 3-4pagi..orang kata memang time2 tulah dia punya alarming time, atau pun time dia akan lahir..hehe sekali betul.. kul 4.33pagi ameer selamat dilahirkan..

Itu dulu..sekarang?? baby adik?? mommy xdapat hint lagi, since kekerapan bangun malam pun terabur, pagi2 cam sekarang ni pun memang aktif semedang...hehehe..

Bila cerita pasal bersalin ni teringat pulak experience bersalin ameer..lucu pun ada..sape suh keluar time2 orang sume mamai2 tidur..bulan puasa..dengan orang bersiap2 nak sahur pulak tu..hehe

Firstly mestilah cik daddy punya hal.. orang dok tahan contraction 5min gap since 12pm-2pm dia boleh layan tido mati..memang sampai rasa nak jerit je panggil dia..kus semangat..last2 maketty grab rambut dia tarik..Abang, ayang sakit ni!!..dengan berpisat2 dia terjun katil terus usap2 urut belakang badan.. ok..memang dah sampai masa..

Kedua, tadi tu kat umah lagi..rumah MIL kat bangi..since nak bersalin di Hospital Serdang kami decide tidur situ je, since dekat dengan umah kan..yang best lepas dah siap2 nak gi hospital hubby kejut MIL.. MIL pun berpisat-pisat mata.. dia hantar ke kereta.. & terus hubby shoot gi spital.. but lepas kami gi dalam setengah jam kemudian dia baru teringat "eh nape dia x ikut sekali" ha sudah..punya dia cuak..kesian kat anak menantu dia kang terkial2 berdua-dua je kat spital..sorang nak bersalin sorang nak kena jaga.. terus dia call kakak dia kat Jasin, hehehe.. kena marah terus sebab xteman..kihkih.. xpe mak.. anak mak hero I.. dia dah cukup tenang sepanjang temankan etty..
 
Ketiga, Maketty dulu bersalin kira sikit2 Gentle Birthing lah..no drugs, no epidural & so on.. dan paling best no ubat bagi buang poopoo dulu..hehehe...nasib x teryak2 masa teran ameer.. Doc boleh tanya eh tadi ada bagi enema ke or ubat bonbon nak kasi poopoo dulu?? erm xdelah doc..hehe..ok xpe if rasa nak terpoopoo, terus je ye..jangan tahan.. ha kau.. ! gelak dalam hati..betul2 doc pun mamai time gitu.. maka selamatlah ameer keluar dari mommy's womb..n suprisingly nasib mommy xterpoopoo sekali..hehe.. yang paling best..oleh kerana maketty adalah orang yang sangat lawas, after bersalin dalam kul 9 masuk2 wad tu terus nak terpoopoo okeh!!.. yeah..selamat... kalau orang lain xkan poopoo nye sebab takut jahitan kan.. seriau segala.. maketty pun oi gila x takut..siap ajak cik daddy teman poopoo..!!! kahkah.. sekali seumur idup.. ke ada ulang tayang sok2 bersalin baby adik.. we'll see..;p

Ha masa dalam wad bedah/dewan bedah tu..oleh kerana sangat2 sedar kan maketty ni cam investigator lak..siap soal siasat latar belakang doc.. ha kau..siap pesan jahit elok2 walaupun cut sikit je..nyesal x wat perineal massage betul2..jahit dalam 2cm kot tah xingat..hai lah..dahlah doc tu jate k!! not cool okeh..punyalah booking doc perempuan aka sepupu sendri..sekali terberanak pagi2 buta kan so hadap jelah doc jate..yg oncall seketul tu je!!! kelu jap pandang muka cik daddy hahaha ;p nasiblah..nasib jugak walaupun doc lelaki, masyaallah..sungguh lembut cara dia handle proses bersalin, yang paling tersentuh hati sejuk n tenangnya proses nak bersalin ameer dulu doc mulut dia sentiasa bismillah, sentiasa selawat, dan dia sendri pesan banyak2 selawat, baca doa nabi yunus.. Subhanaallah itulah penenang sepanjang proses nak bersalin tu..bagus dapat doc kuat agama..lidah sentiasa basah menyebut nama Allah..disamping hubby yang xputus2 berselawat gak..syukur..moga2 next time masa baby adik nanti pun harap2 dapat mcm ni..insyaallah..

Baby adik nanti camnelah agaknye..moga2 dipermudahkan..semoga lancar proses semua..& selamat kami berdua..
Eh, macamlah dah dekat..hehehe..lame lagi..3bulan lebih lagi..tuh ticker kat atas kata dalam  111 hari lagi...wah cantiknye nombor hehehe;p






5 comments:

  1. Etty.. sama la ngn lin.. baby sekarangn i ective dia lain macam xsama ngn abang dia pun... macam2 ragam orang bersalin ni kan...

    psss.... da th jatina ke blum... citer la.. sementara i tak cuti lg ni... ihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke..lain2kan dua2..hehe belum tau lagi yang..blum scan lagi..tggulah insyaallah kalu dah scan etty reveal..itupun kalu nampaklah..hehehe

      Delete
  2. nice day:)
    saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
    yang saya kemarin..


    bagi-bagi motivasi yaa.. :)


    http://wisataoutboundmalang.com/

    ReplyDelete
  3. 1st baby dgn 2nd baby mmg beza...
    qisya langsung x menyusahkan aku..sbb yg kat luar dah mmg selalu susahkan..hahaha...
    tp kalo ikotkan,mmg qisya lg kuat tendang..some of my frens ckp,dia not exactly kuat tendang..tp perut kita dah longgar kot,tu yg rasa mcm tendang lg kuat...ms 1st baby perut masih kemas la konon...
    ko jgn la penat2 sgt (aku tau susah nak elak dr jd penat sbb mmg bnyk kerja kan)...tp amik masa la jugak tuk relax2...sian baby...
    jaga diri tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. babe betul2..lain2kan preggy 1st n 2nd ni..qisya dh besar pun cm big girl dah tgk..haha bila ko kate perut longgar tu tah2 lemak2 je bergegar lebih2 haha..tu yg bouncing semacam hahaha;p

      Delete