Thursday, March 07, 2013

Bila Baby Besar Demam

Hai semua..
Seminggu terbiar tanpa post..
Ya minggu yang sangat2 hectic..
rasa baru je berhujung minggu...sekali dah nak berhujung minggu semula..
mana taknya mak incik bercuti sakan.. ha sakanlah.. dok jaga baby besar kena demam denggi..
Ye lah Cik daddy kita tulah..ucuk achem.. dah almost a week demam on-off-on-off.. temp sampai cecah 38-39c a jugak..
Hui drama sungguh..manja kalah anak teruna ai tau..hehehe..manja bapak ngan anak meme lain hoi.. ha jgn pikir bukan2..demam kot xdenye larat nak buat pape...
Ingat larat ke demam gini kerja ulang bilik air je..jap2 muntah..jap2 buang air..sebab mak etty xmau dia dehydrate so paksa minum air masak & 100plus bergelen2..
Simptom-simptom demam dia cam biasa je..
Ingat ke virus/viral fever je..sebab kat rumah tu almost semua demam sambung menyambung.. maketty & ameer je so far xkena demam pape lagi..hui minta2 dijauhkan lah..xsanggup anak kecil ku itu sakit2.. biarlah maknye ni menanggung segala kesakitan..

Today 2nd day cik daddy kena buat blood test & masuk air 1 pain kat klinik kerajaan.. mak xtau napa dorang xmau admit.. maybe beranggapan boleh kawal di rumah kot.. still platlet cik daddy makin turun & darah makin pekat.. as far yang saya taulah kan..bila darah makin pekat nanti susah darah nak mengalir keseluruh badan..& badan akan mengalami kebas2 dan anggota akan makin lemah..nauzubillah..moga2 cik daddy terhindar dari segala keburukan & kelemahan..moga cepat2lah surut demam naiklah platlet dia semula..

Esok akan ulang semula blood test ke 3 & masuk air..moga bertambah-tambah baik.. maketty arini masuk opis jugak sebab banyak kerja urgent nak kena siap..serabut otak ni rasa..hati kat sana dok terpikir2 cinta hati xsihat di rumah tu..nasib lah mama, papa & adik ku suklin tu ada..dorg pon suh gi kerja hari ni..walaupun opis sendiri kena gak gi..

Ni i baru tau 1 petua nak cure denggi.. daun betik ditumbuk dalam 2 helai, perahkan dan minum 2sudu.. mujarab kata orang untuk demam denggi or malaria..so tadi call mama mintak tolong buatkan.. terus zass mama buatkan..hehehe..

Errrkkk cian cik daddy.. dia kata rasa teruk gila masa nak telan tu..hehehe.. my fren & MA dekat klinik pun bagi petua yang sama.. so tadi terus i google camne nak buat & instruct X-nurse kat umah tu buat hehehe..

Mama siap pesan jangan risau dia jaga menantu laki dia yang sorang ni..hehehe if xmau minum air banyak2 dia nak gi beli drip buat kat umah tuh hehehe...

Ni pic masa awal2 demam aritu.. asal daddy dia mengeluh2 je si ameer panggil..dadddddyyy..akit??

Ni masa masuk air semalam..pastu maketty kena halau sebab MA nampak perut maketty bunc.. dia tanya awak merandung ke???sila keluar sini tempat agak tak sesuai untuk ibu2 merandung..huhu..

terus keluar dengan sebal..ceh drama..
ngantuk siot tunggu sorang-sorang kat luar tu dekat setengah jam..
kalu teman daddy kat dalam emergency tu leh gak borak2 ke urut2 ke..
last2 sms je kat luar dengan cik daddy..

Moga-moga cepatlah baik demam denggi cik daddy ni..
musim panas sekarang memang lain macam..
area neighborhood etty mostly ada je kes demam2 ni..
but masing2 ada je xmau check sebab takut suspected denggi nilah..
area ampang ni meme high percentage dengue fever ni..
haish..
 moga-moga kalian2 semua banyak2 minum air ye..jaga kebersihan & jaga kesihatan..
take care darl!    

4 comments:

  1. wah.. baby besar demam lagi tak mampu nak jaga... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tau xpe..kalu budak kecik leh a jelum2 pelipat bogey2 kan dia..ni hat besaq ni kita buh kain atas pale pun nak kne marah dah huhu..

      Delete
  2. mama etty...sekarang musim panas...risau tau cuaca x menentu...kesian baby besar mama demam...betul tuh kena byk2 minum air...baby ju pun kuat minum air masak malam2...get well soon ye julia doakan...amin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq jue.. still hub not feeling well a..nmpk cm sihat but platlet dia keep on turun a..alahai risaunyelah mak jemah ni...!!! hope u oll sume sihat2 ye..

      Delete