Tuesday, March 12, 2013

1year 7months Toddler

Last week been very hectic for me..dengan cik daddy demam denggi..hui..takut juga sebab last saturday dia kena tahan wad observation hampir separuh hari jugaklah mak etty teman dia..cuak je..nasib platlet dah naik kalau x maybe kena admit terus..so for now cik daddy getting better & dah boleh gi work..but still kena follow up this coming friday..hope everything gonna be fine..

So ape cerita budak yang makin besar..eh xbesar badan pun makanlah banyak mana pun tapi berat maintain takat 10kilo je..haish..but alhamdulillah ameer kurus2 pun sihat lama jugak dia xdemam ke flu ke..syukur sangat2.. kalu x pingsan maketty..

Si toddler ameer di kala usia 1y 7m ni..he doin just fine like other same age dia..so bubbly..kenot tahan kadang2..mulut banyak orang kata..hehehe..alhamdulillah..maybe dah terbiasa bergaul dengan budak2 & cikgu nursery yang sememangnya tidak mengamalkan bahasa pelat.. butir kata-kata yang jelas..cikgu dia pun kata ameer cakap jelas..walaupun dulu cam slow motion nak jalan kan..lega hati sikit..

Bagi ibu2 di luar janganlah risau sangat ye..just encourage them, slowly jangan paksa teruk-teruk..insyaallah soon or later diorang akan catch up & bubbly like others.. doa banyak-banyak ye..

Kadang-kadang bila banyak celoteh, cakap ni pun kita lak xlarat nak layan.. selalu ameer ni paling suka layan dia my dad.. papa ni dulu busy kerja anak-anak dulu sempat main kejap2 je..hehehe.. now dah de cucu baru puas main dengan baby, cucu2 dia.. papa ni dengan ameer memang bonding kuat sangat.. 40x ameer panggil "PAPA" pun dia sanggup sahut-menyahut..hehehe..

Macam semalam masa ambil dia kat nursery..sampai je kat kereta terus tanya "Papa Ne??" haish terus jeles cik daddy.. hehehehe

Lagi 1 yang pening..bila dia pandai make a call thru mine & his daddy handphone okeh..handphone slide2 kena je tangan dia nak slide hehehe..
dah banyak kali dah kantoi..dok cakap-cakap..butir dia lah.. & last week dia leh call client daddy dia..dahlah tuan badan MC cuti seminggu..dan2 je kan...

amacam siap posing2 lagi..beriya tau..

hehehe..
perkataan fav bulan ni..bubur, nasi, susu, ayam, pish (fish), basah, umpah (tumpah), 
air, sedap, choochoo (train), and yang paling best setakat ni... BELAK means berak hahaha!!

k dahlah nak balik dah..nanti kita cita2 hat benda lagi mengujakan ye..

6 comments:

  1. Akid pon sama duk nursery pandai ckp da.. word mudah2 dia boleh tiru bila kita sebut

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..syukur ramai kwn2 ameer dh boleh cakap basic word..ooo btw tiru ckp org tua tulah 1 way of learning..hehehe..so ckplah benda2 elok sokmo hehehe..

      Delete
  2. pandai dh dia nk ckp wpun pelat...itu adalah perkembangan yg amat2 baik :) gud job dear

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..sok2 tggu Qaiser plak..lg teruja tau hehe

      Delete
    2. hahahha kang mak dia yg paling poyo nak ajor anak ckp...kekekke mcm dah cikgu sekolah tadika rasa yer yer etty

      Delete
    3. jue anak buah etty yg sulung start bercakap mase 9 ke 10 bulan lg kagum hehehe..& mak dia mmg sgt2 suka ajar sebutan tau..

      Delete