Monday, February 18, 2013

Cubit peha kanan peha kiri terasa sakit, sakit kaki anak kaki mak rasa nak flying kick!!

Malang tidak berbau..
Jumaat lepas mommy & daddy balik awal tau..punya happy mommy dok gelak2 dengan daddy otw pick up ameer kat nursery..
Tau ameer ni suka sangatlah cuti..weekend leh melekat habis dok bawah ketiak mommy & daddy..
Sesampai depan nursery terdengar suara budak menangis teran2 kuat gila..haish macam cam je suara ni..
Mommy & daddy pun cepat2 melangkah masuk ke porch nursery..
Tiba2 ternampak first aid kit terbuka sepah2 atas lantai..ternampak jugak kelibat my baby boy di bawa masuk pantry/dapur dalam dukungan anak pengetua..
Hati dah tak sedap..
Ada mak2 lain tengah tunggu anak-anak dorang gak..so mommy xtanya pape lagi..
Ada cikgu lain sibuk dengan budak2 lain jugak...
K senyap..dalam 2 minit my baby keluar still airmata berjurai..
Terus tanya kenapa ni....
Terus ambil dia dari dukungan anak pengetua..
check2 kaki dia berdarah...
Aku memang xleh nak cakap terus senyap..
Terus berhenti tangisan bila dapat peluk mommy..
Lagi sebal rasa hati cam nak tampar muka sekor2!!! serius!!!
Again..aku tanya kenapa ni.. dalam minit ke 3,4 kemudian..
Tiba2 dengar suara kata tin susu jatuh atas kaki ameer!!
Dang..sapa nak kena penampor ni..!!aku rase sesak napas dah..
Terpikir susu ameer aku bagi dalam milk dispenser..so xde tin2..
Budak lain aku xambil tau mak pak dorang bagi ape..
Kat situ aku sorang je siap bekal pagi petang untuk anak..n Breastfeed pun ada 2orang je kot baby nye..ameer ngn lagi sorang..lain2 memang susu tin..
Sejak ameer berFM ni baru aku bg susu tu pun dalam dispenser..so aku leh tau ameer minum ke tak..

Minit ke 6 aku tanya lagi..tin susu ape???
pause
Minit ke 7 baru anak pengetua buat isyarat sejengkal..susu ape sejengkal??? aku blur ke anak pengetua ni pun naik blur..
SUSU TIN PEKAT MANIS!!
Tiba-tiba sorang cikgu menyampuk di belakang..
Ha??terus daddy meluru masuk dia paham key mata aku suh gi tengok dapur..
minit ke 8.5
Dia keluar..jom gi klinik
Aku pun terus capai segala beg baju, beg makanan dia semua
malas pandang semua yang ada dalam tu dah..lantak
Pengetua membontoti..dia baru sampai cam blur2..belek kaki ameer..terus dia cakap segala kos rawatan boleh claim atas nursery. titik....
Terus masuk kereta n breastfeed ameer..bagi dia berhenti sedu sedan..
minit pertama dalam kereta terus tanya daddy..tengok tak tin nye..?? tengok x kat wet kitchen ke dry kitchen?? rack dia xbertutup ke???
Ya.. rack xbertutup paras rack betul2 paras tinggi sesuai kanak2 seusia ameer capai..
Ya dalam wet kitchen..no kids allowed there but..TIADA pagar..so?????
Tin nye kompem tin susu pekat..
3minit kemudian tiba di klinik..
Menunggu 5minit lagi doc solat..
K solat xpe..
Hm..hampir 10minit..ameer dah hilang sabar boring dah dengan fon daddy dia..aku ni lagilah hilang sabar..terus jerit nurse lame lagi keeeeeeeeeeeeeee???
terus dia hendap doc..2saat kemudian dia panggil nama..
k..
masuk terus cakap sepatah 2..doc bawak ke belakang..jom cuci n balut..
melalak balik..sakit pedih kot..kita xrasa..dia kecik jari dia tiny je..
terus aku breatfeed dia depan2 doc n nurse..dulik..baru dia tenang sikit..memang dia geget2 je nenen tu...aku tahan jelah..demi anak..
hasil meronta2 memang buruk gak dressing doc buat tu..
k..jump terus..balik rumah..
Balik umah ameer lapo..makan banyak nak jalan takut..mengensot cam baby pun dia takut..kebas lagi kaki..
memang berdukung je kemana saja buat 3jam awal..
Pas berak selambak..kompem kena dressing baru..dia leh jalan dah xdok diam..dressing lebih kejap dan cun mommy yang buat..dengan tiada rontaan yang teruk..i puji diri sendri..lantak!!
So sepanjang malam dia xlelap tidur..sakit kakinye lagi..memang berdarah xhenti..memang kena kerap dressing..n mommy mkn terer esoknya..
dengan handle dia sorang2 daddy gi futsal tournament..so mommypowerrangers..

walaupun nampak..n orang tengok..boleh kata alah sikit je.......anak ko xkena xpe.. anak ko xrase.. sedih gila tengok darah anak kita mengalir, menitik2.. pedih dia bengkak dia orang lain xrase... korang xhadap..walau luka sekecil tu..tapi sebab dia anak kita..kita ni lebih terasa..

to nursery sudah di bahasakan sepatah dua kebetulan isteri pengetua call tanya rumah nak melawat keesokan hari..lega cikit still they very concern..mula2 cik daddy dah pesan jangan call or sms nursery takut nnt den emo!!!
tapi dah dorang call first semualah aku luahkan dengan berhati-hati..lagipun bila tengok si ameer memang xdok diam dia serupa xsakit..lega mak!!  sampaikan kita yang kena ingatkan dia.. Ameer kaki tu..ameer jaga kaki..tengok tu..pastu dia unjuk2 kaki suh tiuplah..siap cakap akit kaki...comel..nasib dia leh luah perasaan..akit2...

nampak cikit jekan..ni dah start kebiru2an..tunggu next time time kuku nak tercabut..
kalau orang tua rase sakit gila time tu..cer bayang my tiny lil feet ni....
adoilah..!!
sapa nak kena sepuk dengan aku..meh!!!

24 comments:

  1. sakitnya.... sakit lagi hati tengok gambar kaki dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lin..tulah..nasib blood dh benti so dia less pain..skt hati je blom ilang huhu

      Delete
  2. adui sedihnya tgk kaki ameer :(

    ReplyDelete
  3. ya Allah...sedihnya tengok...u nnti ckap la kt dorg,extra carefull..i xleh imagine klu jari kaki i y kene...but klu baby y kene?masyaAllah....kesian ameer

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah dh mention kat isteri pengetua tu dh..dorg kata nk pasang pagar n tukar rack..benda ni boleh berlaku kat sape2 je kan..huhu

      Delete
  4. salam kenal. 1st time bace entry blog ni rase berdebar-debar..
    nursery ape yg cuai sgt tu.. smpai nak tercabut kuku?
    pergh! mmg menyakitkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai..salam kenal cik naa..nursery ni ok sgt sebenarnya..dr segi jagaan, bilangan budak n penjaga semua ok..environment semua ok..but kes2 terpencil cmni wt myb sbb xpernah berlaku lg, next time kne keep the safe environment more kot..balik ni i nak gi bincang dgn dorg..

      Delete
  5. oii tu bkn sikitlah!byk kot..aku pn terse sakitnye ha.kesian ameer.mmg nk kne nursery tu if aku jd ko.haishhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. ah..tergune office acc plak komen td haha..nmpk sgt wt kje sambil blogging hehehe..yumie..aku rase ptg ni laki aku je kot bersemuka ngn pihak nursery..dia dh pesan awal2 bia dia deal..takut mak emo!!

      Delete
    3. haha klu laki aku pn mst die xbg aku yg deal.sbb nye die tau bini die ni ske emo lbh.tp elok gak klu cmtu kn.bile dh emo ni kang,lain lak jdnye.kuikuikui

      Delete
  6. ameer....uwaaaa auntie juju tgk pun sakittt sgt...kecian ameer...hrp sgt2 nursery tuh kena tindakan sewajarnya...huh kena lebih pantau diorg nih kalo x leka

    ReplyDelete
    Replies
    1. auntie juju...sakit ni..dah cakap dh jugak aritu..n dorg kata akan ambil tindakan sewajarnye..1st time berlaku ni..huhu

      Delete
  7. Etty!geramnya yun bc...asal pengasuh tu semua mcm blur...rasa serba salah tu...sakit tau kalau budak kene,kalau kite pn mau meraung mak etty oi...kesian ameer...nk mndi pedih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku xtaulah pasai pe depa cam blur..1st time kot ade kes injured..hehe.. plus takut kot daddy ameer kan peg.JKM hehehe takut nursery kena tindakan..;p

      Delete
  8. kesiannye ameer.. kalau sy pon ngamuk cmtu.. dah la budak kecik, dia mane tau nak express ape dia rs slain nangis.. pastu kita mak ni, kalau anak nangis, mesti nangis skali kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak dia ni nanges dlm hati je..kg over lak kalu join nanges skali..simpan dlm hati je nk marah luah dlm blog jelah boleh..huhu..

      Delete
  9. ye sikit
    sape kate gitu bangang
    kes aku?
    aku kena hempap fire extingusiher weih
    motip?!
    tak pernh nk check screw dia kat wall tu dah karat ke hape
    mmg la take action tpi kan better preventive action kan?!kan?!
    kaki dia retak sikit
    lama jugak nak baik
    aku nk report polis
    laki aku tak bgi
    last2 tukar nursery
    la ni dah ok!
    nursery tu?1
    dgr citer dah lingkup.
    *tin susu manis berat weih.klu patah jari anak ko.ko saman je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaa lg nanges..berapa tan tah fire extinguisher tu..berat weh..huhu

      Delete
  10. sakitnya me myself pernah tin susu tu jatuh terpacak sampe place like ure son sakitnya xyah cerita la hoohooo smp skrg kuku i naik xelok huuhuu my son pon pernh kena juga kuku tercabut tapi dia tersepit pintu ngeri n i feel u dear...:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuku dia pun dh tercabut..but still xberapa cantik naiknye skrg..oklah..at least my son pun skg dia beringat2 sikit..hehe

      Delete
  11. sakitnya...cuba kita kena macam tu...ada yg nak kena makan penampo...lepas kes ni...nursery tu ada ubah apa2 ke? buat penghadang ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah dorg tukar rack bertutup n pasang penghadang..anak2 tgk suke explore ni mmg..xleh dok diamkn...hehe syukur xjd lebi truk dr tu

      Delete