Tuesday, February 19, 2013

Be Positive

Kita lupakan kisah yang lepas tu..maketty dah reda & redha..
Kat sesiapa pun benda boleh berlaku ye dok???
Syukur xjadi lebih teruk dari itu..kan2...

Ha.. Mommy2 kepada kawan-kawan yang sebaya seangkatan dengan ameer sekalian.. 
Anak-anak anda dah boleh bercakap ke???
Alhamdulillah ameer show he's talent as talkative boy so far.. haha..
Maybe gen mommy dia memang banyak mulut/ringan mulut..
Memang menjadi halwa telinga kelakar pun ye setiap sebutan dia..
Now 18m+ banyak words dia boleh sebut & faham..syukur..
But still cant beat his cousin kak Allyssa Soffea boleh bercakap seawal 10m berjalan seawal 9m..
Memang sangat2 bijak dari kecil..
From my observation anak-anak yang duduk nursery or pergi ada attend playgroup ni memang dia punya social life, social interaction dia build lebih cepat dari kanak-kanak yang kurang didedahkan dengan luar means dok nursery or attend playgroup..(ini pendapat rambang saya sahaja ok) saya mempunyai ramai anak-anak saudara sepupu sepapat jauh dekat dan ada berbagai-bagai peel ada yang ok dengan orang, ada yang tidak, ada yang lambat catch up something, ada yang cepat sangat, ada yang delay itu ada yang tidak..
Dulu saya juga pernah risau ameer tidak menunjukkan ciri-ciri merangkak.. and till todate still tiada istilah merangkak dalam kehidupan dia..dia hanya mula mengensot seawal umur 9bulan..of kos mak jemah risau budak-budak lain bukan main ligat seawal 6-7m dah mula merangkak & bertatih pun..dan saya juga berjumpa paed berkenaan ini..kenapa dia tidak merangkak..skip terus satu step dalam hidup dia..!! but me & cik daddy be positive in other way.. kami hanya melakukan senaman otot seperti yang disarankan paed.. pernah masa ameer before 1year dulu bawa dia pergi kenduri di rumah relative..ameer punya semangat mengensot-gensot ditengah ramai-ramai orang dok berselawat n baca yasin..semua orang tengok dia.. i segan mulanya yelah anak kita tak merangkak kan..pelik je tengok mengensot..but after majlis habis 2,3 makcik-makcik tu datang dekat..dorang kata anak-anak dorang pun ada yang x merangkak hanya mengensot n terus jalan sama seperti ameer.. huhu serius lega hati dengar..ingat ke x de dah dalam dunia ni yang cam ameer skip part merangkak.. mana taknye i down sebab pernah ada sedara sendiri kata if skip 1 step dalam development dia maybe akan ada problem lain nanti seperti slow learner, delay of speech or etc.. how devistated i'm when heard that..oh btw obviously dia bukanlah health practioner ke ape..orang biasa-biasa juga cam kita..

But we keep the positive spirit..doa tak putus..moga2 ameer sama seperti bebudak lain..membesar dengan baik, sihat tubuh badan, bijak, cerdas.. berjalan pun ala-ala lambat tak lambat..dalam usia 1y 3m.. selalu saya dengar paling lewat 1y 5m.. if x kena seek paed juga.. alhamdulillah less worried selepas itu.. betul ni..

Lain anak lain perkembangannya.. kita xboleh nak fikir semua anak-anak ni sama saja perkembangan mental fizikal dia.. just kita boleh buat perbandingan in positive way.. bila kita unsure terus gali ilmu kenapa kenapa kenapa.. bila orang bagi pendapat tidak semestinya ianya negative!! kita ambil, fikir kenapa dan kenapa dorang bagi pendapat begitu.. orang lain juga ada yang ambil berat ok... and ada juga certain yang condemn kot..ha tu kes terpencil juga.. banyak orang baik-baik dalam dunia if rasa orang tu tidak positive jauhkan diri dengan cara tidak menyakiti orang itu.. ok.. 

Pada usia anak-anak sebaya ameer ni time ni otak mereka memang seperti sponge.. cepat absorb semua yang didengar.. serius ni..one thing kita kena rajin berborak, bercakap dalam bahasa yang betul.. bukanlah baku seperti dalam buku tu just jangan pelat-pelat.. maketty selalu tegur sedar-sedara yang tergeliat lidah jadi pelat bila bercakap dengan ameer hehehe...maaflah.. saya suka cakap bahasa betul..if kita cakap pelat, maka akan pelatlah anak tu nanti yang oi..

Jumlah vocab ameer sekarang makin bertambah-tambah.. & certain thing dia boleh tunjuk dan kenal bunyian yang keluar dari benda yang dia tengok & lihat..semalam juga dalam hati konon nak berbincang panjang berkenaan kes jatuh tin tu tergendala gara-gara Isteri Pengetua taska ameer tu sibuk bercerita tentang vocab ameer yang boleh dibanggakan mommy & daddy.. betapa jelas sebutan dia sebutir-sebutir bila bercakap dengan cikgu-cikgu dan kawan-kawan dia.. terus sejuk hati mommy xjadi nak marah cikgu..hahahaha

Antara perkataan-perkataan yang jelas & boleh difahami kita-kita yang rajin dia sebut:
Mommy, daddy, papa (my dad), mama (my mom), atok (FIL), nenek, (MIL), kakak (cousin dia Allyssa, fiqah, Aleesya), book, car (refer to car & bus), dog (boleh kenal dog dijalanan sekali, kenal bunyi bark juga), cat (bunyi & kenal), buah (refer to segala jenis buah yang dia nampak), roti, lampu, fan, cepet (sepit rambut mommy hehehe) capek (spek mata mommy), tangan (boleh sebut n tunjuk), kaki (boleh sebut dan tunjuk), mata pun sama, hidung mulut telinga rambut hanya boleh tunjuk, pen and banyak lagilah...penat pulak nak tulis hahaha...

Dan yang paling best sekarang dah boleh harap tolong buat house chores.. ye dah boleh pegi hantar baju kotor siap jengket2 buh dalam washing machine.. bawa mangkuk/cawan sendiri.. if suruh ambil apa-apa or buat apa-apa pun dia boleh faham & willing to do.. lagi suka kot bila kita mintak dia tolong itu ini.. lagi suka bila kita cakap pandai..ye penting tau praise dorang..bukan berlebih2 tapi penting untuk dia tau appreciation kita towards them..serius tau ni..bolehlah senang hati sikit dah nak jadi abg long sikit masa lagi kan..

So jangan putus asa participate in your kids life..although i dont have 24/7 to monitor his development, atleast i try my very best to have sweet time with him..my cinta hati selepas daddy..i dun wanna missed anything..hehe..
 semoga berbaloi kelak..amin..
so enjoy develop all your kids talent..
till then..
Insyaallah..  


12 comments:

  1. anak saya sekarang baru nak masuk 5 bulan.saya cuma nak belajar supaya tak membandingkan perkembangan anak saya dengan anak orang lain.macam Zetty kata la lain anak lain perkembangan..kalau kita pikir2 sangat banding2 kan sangt ank kita dengan ank orang kita pulak yang tertekan nanti.jadi saya biar masa je yang tentukan..itu lebih buat saya rasa seronok bersama dengan anak saya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. membandingkan secara positif xpe bg sy lah..but jgnlah buat secara terang2an smpi menguris hati org..big no no..! kita kan nak belajar & still sampai bila2 pun kena belajar sebab setiap anak2 ni lain perkembangannya..so ambil pembandingan secara positif utk kita pantau perkembangan anak2..if ade lack in few way maybe kita boleh cepat2 fikir & bertindak dengan cara apa paling sesuai utk develop skill anak2 kita..tak gitu..hehe

      Delete
  2. betullah etty. at 18 months, i wouldnt say ZA can speak properly. dina ada tgk anak orang 18 months dah bleh cakap "I love you so much mommy". Cakap "Nama mommy saya sekian sekian".Terjeles jugak. Yelah my son can only a utter one words. itupun pelat2 dia lah, ada a few words yang clear. Still, no proper sentence. The only sentence pun "Nak ____ " or "Dont want". Then people will tell me, tulah anak kau dulu cepat berjalan, lambatlah dia bercakap, and so on. Dina nak tunggu 2 years, if he still cant speak in ful sentences dina nak bwk jumpa speech therapistlah. Although ramai jugak yang budak2 yg dina tgk start cakap lambat properly, but once dia bercakap, terus cakap mcm org besar. Oh well, biasalah kan kita parents ni slalu worry unnecessarily. at the moment, dina nak enjoy je his growing process. penat dah nak banding2 kan anak dgn org lain or dibandingkan... we just do our best for our child and let Allah decide kan? Oh Etty, sungguh sungguh kasihan kat Ameer. Bout the accident susu tin tu. Nak nangis dina tgk kaki dia... mesti sakit....hopefully Etty tabah menghadapi dugaan, and hopefully strong baby boy Ameer akan cpt2 sembuh ya.... u take care!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes let Allah decide..we just do our very best semampunya..macam ameer pun still ada pelat2 juga sikit2 few word..full sentences dia pun takat 3perkataan je..baby steps lah..dont push too hard..insyaallah they will catch up..soon or later nanti kita yang x larat nak layan cakap dorang kan hehehe..certain budak masa umur macam ni memang senyap/or kurg bercakap macam ada emas dalam mulut bak kata org2 tua..but if kita mak pak ni rajin bercakap2 dgn dorg insyaallah nnt dorg akan pick up punya..

      btw tq dear for your concern..hehe ameer dah ok dah but still kadang2 dia lasak ade bleed sikit2 lagi..but dia tu xleh dok diam..nak tahan dia lagi amukan..hehe

      Delete
  3. Etty,yun risau gak..afif da nk masuk 19months.,still xblh ckp clear vocab...yg clear hanya papa je...bile yun tnye doc,doc ckp afif byk mulut,becok,tapi words die ckp xclear...doc ckp lain budak lain perkembangan nya kan..mayb betulla one of reason die xbercampur dgn budak2 lain...cmner ye nk buat.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. its ok dear..u still can develop..rajin2 borak, tunjuk real things kat luar tu eg: tunjuk burung kat langit, bagi dia sentuh rumput sambil kita ajar dia sebut benda2 yang dia boleh pegang, bau, rasa... guna semua deria mata, telinga, rasa yang kita ada.. & one more thing cuba try palygroup lets him mingle around for at least half day..maybe dari situ social skills dia pun akan develop..insyaallah.. if by the time 2y dia masih belum boleh than kita akan fikir cara lain ye yang..dont worry much..insyaallah soon or later he will talk properly..

      Delete
  4. iman pon merangkk lmbt pastu setahun sebulan baru tatih2. huhu. jenuh la dgr org ckp die itu ini. kekdg stress jgk org compare2. tp now Iman da pandai tatih2 and sgt gembira dia recognize a,b,c smpai z :) Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. gud job pandai iman..hehehe..ameer recognize few letters je..sama gak huruf hijaiyah alif ba ta..but still kita rasa banggakan..dun give up develop skills dia..insyaallah anak2 kita jadi anak2 bijak pandai cerdas otaknya..

      Delete
  5. Yun...qasyaf pun sama..x boleh bcakap lagi...yg heran nya,bila dia dpt sebut 1 pkataan,dia akan sebut pkataan tu je selama 3,4 hari...pastu,dia bl dia dpt sebut word lain,dia dah lupa word lama..duk ulang sebut word baru la..mcm br ni,asik duk sebut atal,means gatal...pastu,dpt sebut aceh,lupa dah atal...ni duk sebut sebut abah(sbb hr tu bok kg jumpa tok abah),dah lupa dah aceh...alahai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. harz..qasyaf xlupa tu..dia dapat words baru so dia lebih ingat yg tu je..if ada masa ko ulang2 balik perkataan yang dia dok sebut sebelum tu..& ajar juga perkataan baru..everyday.. aku perhati anak sedara aku allyssa tu dia mmg jenis dia sendri akan ulang2 je perkataan ydg dia dengar sampai muak kita dgr but itulah cara dia mengingat..by 1y6m dia boleh ajuk cakap cikgu dia tau..mmg tertulis dlm buka laporan kat nursery dia..still kami semua ingt smpi skrg..now dia dh standard 2 pun..n very bubbly & lovely..hehehe.. btw mak dia sgt2 garang bila mengajar sesuatu..so dia jd begitu strong in learning process..

      Delete
  6. Hi Etty..Hakim masih blom bercakap..but now dia dah start menyembur2 balik..dah ade banyak sounds yang keluar from his mouth..speech therapist pon ckp no need to be worry..the words will come out one day..but betul la..rasenye nursery mmg membantu dalam social and speech skill.

    Hakim dah regularly pegi playgroup. Walaupun dia asik melalak je dlm playgroup tu, but nampak sangat progress dia. =)

    Ari tu ade anta Hakim pegi nursery for two days..tapi tak sampai ati tgk dan dgr hakim menangis the whole day..so we just keep sending him to his babysitter..hopefully playgroup is already enough.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..gud Hakim..insyaallah soon nnt dia akan ok punya..if nak hantar nursery boleh je just mama dia kne kuat semangatlah kne wat redha je anak nanges..ameer ni pon hari2 nanges time hantar..seminit dua je..pastu xde hal dah..smpi ke petang dia boleh bergaul main dgn kawan2..n mcm nursery ameer tu ade education gak..so lg membantu gak..

      Delete