Thursday, January 10, 2013

Penyusuan ketika hamil

Masih di sini..yelah nak pergi mana pun..hehe

Ameer masih tidak mau menyusu lain selain susu ibu..
Nasib setiap hari masih boleh pam 2x pam dapat 4-5oz..sebotol sahaja..
Cukup ke??? hanya minum sebotol siang.. petang mommy ambil terus menyusu semula..hingga ke malam..
Susu fm memang xpernah setitik pun berjaya diminum..di nursery bazir..di rumah pun juga...
Tak pe ke???
Siang dia akan makan nasi/pasta as lunch..in between nursery ada provide snack/buah macam2..
so agak-agak xpe ke hanya sekali penyusuan siang???????

Memang mencabar seluruh badan minda..penat nak marah bila terasa..tapi bila tengok si anak..luluh hati..sakit2 tahan juga tetap bagi juga nen yang xseberapa ni..terus dia lelap hanyut tidur berdengkur-dengkur..puas agaknya..

Dari pembacaan ku tadi..di SINI. ok je teruskan penyusuan.. Susu bagi toddler SETAHUN ke atas bukanlah makanan utamanya.. makanan lain seperti nasi, makanan ruji, sayuran buah segala boleh membantu dalam tumbesaran anak..

Jadi selagi tidak HARM ibu menyusu yang mengandung meneruskan penyusuan melainkan memudaratkan kandungan dan ibu tu sendiri..so insyaallah selagi ada rezeki saki baki ni..akan ku salurkan pada ameer..

Hope mencukupi untuk bekalan siang2..





4 comments:

  1. ni pon salah satu bende yang aty risau -kalau ar aty termengandung balik sebelum anak 2 tahun- risau pikir nak ker anak minum fm..kalau tak nak macamane nak buat pulak..?? hurrmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aty..selama ni etty xpernah terfikir pun tau pasal ni..tu yg kalut sgt2 bila terpreggy..but pikir2 +ve je..moga2 dipermudahkan..ni nasib boleh menyusu sikit2 jgk..ameer pun skg lebih pada comfort..kiranya melekap nen sekejap je dh lelap tidur..but keraplah every 1 hour mesti nak..

      Delete
  2. sabar etty. mmg pernah baca somewhere, baby 1 year above, takpe kurang minum susu, sebab dah dapat zat dari makanan yg dia ambil. make sure bagi dia mkn mknn berzat. my baby pun tanak fm. tapi bila try bagi susu uht dlm kotak2 kecik tu, dia nak pulak hisap guna straw,letak dlm cup dia pun kdg2 dia nak. tiap2 hari train dia minum mcmtu. at least adalah jugak susu dia minum kan. kdg2 kitorg bg dia biskut cicah fm, pastu buat agar2 fm. hehe mcm2 cara dulu nak bagi dia consume jugak susu. skrg dah boleh sikit minum fm dekat rumah babysitter. tapi bila kat rumah still nak direct, tanak bottle lgsg. byk sabar n berdoa. Insya Allah, Allah dah plan yg terbaik untuk etty dan family.

    ReplyDelete
    Replies
    1. etty xpernah lg try susu kotak uht tu..nnt nak trylah bg dia sip..if ok..bekalkn tu pon ok kot kan..fresh milk kan..insyaallah..moga2 lepas ni dipermudahkan..tq sahida..

      Delete