Friday, October 05, 2012

October!!

Salam Jumaat semua..
Sekejap je dah October kan.. Lagi 2 bulan masuk tahun baru sudah..betul2 usia makin lanjut je setiap hari..
October every year bulan paling banyak celebration.. birthday, birthday...dan birthday lagi.. birthday MIL, birthday BFF, birthday BIL, birthday anak-anak BFF, birthday anak-anak blogger frens & yang terutama Birthday my other Half..

So for those yang nak adiah jemput i tau if celebrate.. hehe!! insyaallah jarang event2 wedding & birthday xde muka kami.. suke menghavockan suasana.. family punya birthday almost every months ada je sambut..secara tertutup atau terbuka... but till now rasa ralat since my lil pumpkin punya birthday disambut tatkala dia demam.. huwaaa & bulan puasa pulak tu...so memang close celebration je.. Daddy dah janji by 2years old insyaallah kami akan adakan real partay for you..

Actually bukannye gape nak emo ke ape.. teringat2 saban minggu kat school ameer every week ada je birthday celebration.. kadang-kadang dalam seminggu 2,3 kali tau... meme syoklah dorang2 pulun kek.. u name it what type of cake.. sume jenis ada.. & as u all know cake kan sememangnya manis leting! full of coloured etc.. god knows what they put on that! 

Last week i noticed ameer mulut comot2.. before this dah pesan no biscuit etc for him... just bagi what i packed for him his meal for lunch & fruits for snacks.. so petang tu masa nak ambil dia ternampak cikgu2 dia dok lap mulut dia.. oooo i know they just feed him with cakes.. sebab atas meja ada lagi separuh balance belum dimakan...so hm i just ambil dia & blah.. 

Then latent that nite i noticed ameer macam restless...tergaru-garu.. and keliling leher start merah2 and naik ruam... mesti alergik ni i assume...so i applied some elomet oitnment.. esoknya hilang.. syukur.. kesianlah kat anak xselesa..ada yang kata elomet contains steriod.. but masa beli tu pharmacist tu kata xde steriod.. wallahualam.. i xtau.. huhu... hope its ok since i just applied bila perlu.. dah berbulan beli baru guna 3x je..

So esoknya tu i mention kat cikgu no more cakes for ameer.. mesian dia.. dahlah cikgu dia kata ameer selalu jadi org 1st bila start susun meja & nampak kotak cake atas meja cepat2 dia gi kat meja.. ooo dia mengensot k bukan berlari apetah lagi berjalan..!! (T_T)

Since that harap2lah cikgu2 dia xbagi dah cakes.. but camnelah kita nak pantaukan.. dah tiap2 minggu ada je bday partay kat school.. budak kecik ni plak mulut makaih bising bila nampak orang makan.. dia akan jerit je NAAAAKKKKK... Mamam... non-stop sampailah dia dapat...! nilah kalau budak dapat mulut dulu ni hehehe...

 Hm.. i wishlah if ada rezeki i nak buat carrot cakes.. healthy cakes bagi dorang makan.. lagi healthy fruity crafted cakes..

semoga diberi satu kuasa luarbiasa rajin untuk buat ni!!!

8 comments:

  1. cqke tu nampak sgt yummy lol!
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tentu2 yummy meh! hehe...jom blaja buat kerastangan ukir2..pinau mata..hehe

      Delete
  2. Tu yg risau tu..org dok suap mcm2 kat anakkite..haaihh..dlm kek kan mvm2 de..tah alergi telur ker kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aty.. ameer so far memang xde alergy telur..pass dh ujian telur hehe..tah ape benda lain bahan2 pewarna ke additional ingredient ti kot xtau pe kan.. lemah tol! takut bahan2 dye ke.. ish xmo pikir rase... but tulah kena gak pikir..

      Delete
  3. etty, dina pun ada plan nak buat/tempah (hehe ni kes kalau malas sgt) carrot cake with cream cheese for ZA's bday cake. bday dah lama lepas tp plan nk buat party december ni. nervous gak cos parents sure nak involve kan sediakan party pack la apela.. x berkenan bila drg suh beli sweets n junk food for kids. cita2 nak buat junk food free party for ZA's cousin tp ntahla risau bnyk halangan pulak. dina tgk kek 'buah' tu pun menarik jugak tp nanti bising pulak tetamu2 yg dtg kan sbb for sure budak2 kecik tu expect colourful fancy unhealthy cake =( haihh... susahnyaaaa kalau nak buat something tp kena fikir hati org lain kan etty.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...betul 2 dina..btw..kan dah selalu kt school ameer buat bday so it came with party pack too.. obviously everytime i got it.. lar y unhealthy /junk food they give.. juz once ameer got a jar Heinz puree..till to date i bukak2 haha.. yang party pack lain i gave to my other niece & nephew..hehe..or masuk perut mommy je hehehe!adoii..btw maybe mana tau once kita start nanti2 other tetamu suka n they tend to do the same hehe;p

      Delete
  4. Hi mak etty...aku br je khatam bc entry ko yg tdahulu yg aku miss..oo,ada nyebut nama aku ropanya..patutnya aku tcekik masa mkn sup ikan haruan dgn nasi br ni (hahaha...sekadar contoh sbb tu je yg aku mkn skang..huhu)..
    Wei,jom la join aku..bg ameer adik wei...tp siyes,mengah n semput la jgk..aku ni,seb bek duk umah mak aku lg,mak aku la yg bnyk tlg jg qasyaf..tp aku xla serah sepenuhnya..sometime,aku jgk yg tidurkan qasyaf,pakaikan baju dia..suap mkn...mandikan je x sbb aku xle angkat dia lg..huu..pas urus qasyaf,si adik la..mujur sgt qaseh x bnyk karenah..tido manjang..bjaga dlm 3-4jam je sehari semalam..setakat ni lah..hrp2 dia baik sepanjang ms la..sbb abgnya dah bnyk karenah..kalo dua2 byk karenah,pengsan aku wei..
    Btw,BS qasyaf xsihat..dia mcm x kompem je nak jg qasyaf bl aku naik keje t..risau la..qasyaf tu byk alergik,kalo hntr nursery,mau tetiap hari gatal2 kot..plg takut dpt anaphilatic shock..mintak dijauhkan la..huuu...
    Eh,panjg lak komen aku..nk tulis kat blog sendri xde mood..hahahah...k lah bye!..

    ReplyDelete
    Replies
    1. errrkk!! adik for ameer..?hehe kasi jalan straight dulu baru leh pikior...hehe.. manjanya qasyaf mek oi.. tulah dia blum paham lg keot...tu pun salah satu syarat mendelaykan bagi adik kat ameer... but dlm kes ko ni lain sketlah hehe..nasib Qaseh Qisya Qairina gud girl.. bg can abg qasyaf dia manja2...hehe btw hope everything ok ko nak handle both..hope dpt bs yg sesuai..nk jge dua2..hehe..!!

      Delete