Monday, October 01, 2012

Emosi...

Akhir bulan..awal bulan punya mood swing... dari anak ke emak ke bapaknya..
bukan takat monday blues je..memanjang dari weekend..maaflah ye buat semua...
Biasalah orang perempuan punya masalah wajib setiap bulan.. lagi2 pulak lepas bersalin ni.. wajib & on time kehadirannya setiap bulan..xpernah miss... bila missed mula cuak kannnn.. but till now xpernah miss.. & the worst bila mencurah2 every  2,3hours kena tukar if x flooded macam niagra Falls.. 
And memang time macam nilah body parts sume rasa sensitif je.. luar dan dalam k.. nak tambah-tambah sensitif bila kena nipple sore.. Mashaallah.. sakitnya Tuhan je tahu.. sampaikan hubby rasa kesian tengok mak nursing ameer malam tadi dalam perit2..demi anak.. now lega sikit bila kat opis.. hui kalau x 24hours memang dia melekat je... camna nak baik nipple sore tuh.. dah sapu Purelan Medela pon jap je kene sedut balik.. huhu... si bijak pandai tu xmau nye bottle feeding if mak dia ni dok depan mata.. jangan haraplah..

Moga-moga cepat baiklah.. xtahan tengok bapaknye marah ke anak sebab maknye dah nanges tahan sakit cik N.. huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..
Makin hari makin kuat nyusu dak kecik ni... but kat nursery bagi 3botol x 5oz jarang habis.. polik bonar.. ke cikgu dia xbagi minum.. hish.. nak kena persoal ni.. makan nasi ngan mak pon sokmo lalu je.. kat school pon..

Sepanjang malam memang mengonggong je.. memang gitu ke bagi sesiapa yang masih nursing baby umur sebaya ameer ni.. 1y 2m.. 
huhu.. 
sila share kalau mau..
 

7 comments:

  1. errr..aty tak pernah datang bulan lagi sejak kali terkahir nipas ritu...risau gak..bukan ape..takut tetibe telekat tak tau..huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...aty, etty pon dtg after 8m tau..xpe selagi bawah 6m masih valid jadi natural birth control tau.. lps 6m tu berjaga2lah.. but etty xrisau pon.. bila 8m dtg dh cam biasa hehehe..so dh tau bila agak2 subur & x hehehe

      Delete
  2. Etty, it's true, Zabi Aydan since dia masuk 13 months ni dia mcm prefer milk drp food. Interest terhadap food tu ada... pantang nmpk food, pantang nmpk org pegang food dia sibuk nak, tp makan sikit aje. nak nurse aje 24/7 sampai dina rasa dah x larat sgt... oh well... apekan daya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dinaaaaaa.. kan2..kuatnya menyusu.. hui dina lagilah directfeed day & nite kan??? ke ada pakai bottle jugak daytime?? now betul2 dah rasa sakit belakang tau if xduduk betul masa nurse.. malam2 plak kalau mengiring pun xselesa.. lagi plak kalau setiap masa nak melekat je..huwaaa..perit jerih ibu breastfeed ni.. demi anak tercinta..moga2 terus diberi kekuatan..

      Delete
  3. same la dgn hakim..malam mmg tak bleh miss..nampak saye je terus tercebik2 buat muke sedey nak susu
    and pasal sore nipples..ia datang dan pergi..luckily, hakim dah tak menggigit..but i dunt know why..kekadang rase sakit..bile tgk dah melecet..mmg menitik air mata menahan sakit while breastfeeding..klu kne time weekend..ya Allah..mmg tak terkata..at least time office hour bleh jugak rest..huhuhu
    tido memalam pon still nak menyusu..jadual maintain every 2 hours..kekadang tu bukan nak menyusu sgt pon..janji dapat sumbat dlm mulut je..then kroohh kroohh dia tido..huhuhu
    itulah..org kata breasfeeding senang..which is not that true..saya sampai satu tahap nak pegi beli fm kat hakim..huhuhu..penat lelah yg tak terungkap..kerana kasih dan sayang kepada anak =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. amalina...kan2...kadang2 dia xminum pon nak sumbat je..pastu lelap..if daddy dia amek meronta2 xmau...nak kita gak..susah senang hanya Allah je tau..hubby pon kalau nak tau main suh kita susukan je.. dia panaskn EBM pon xpernah.. hehehe.. moga2 berbaloi setiap titisan yang mengalir.. moga2 anak2 kita semua jadi anak soleh2 dan solehah belaka..

      Delete
  4. hi...blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

    ReplyDelete