Monday, June 25, 2012

Monday Mood...Ameer Sakit Perut

selamat bermonday moody semua...lemau je rasa.. dari balik kerja jumaat yang lepas mengulit anak yang x sihat..ameer vomitting non-stop..sampai xlalu makan..yang dia lalu air masak & nenen banyak2...bagi porridge semulut dua muntah berlambak2 macam air terjun..(T_T) bila malam dalam tidur pun boleh muntah..dua kali bawa jumpa doc...sekali ke Klinik, next day ke Hospital Ampang terus... mujur on sunday dia stop muntah kalau tidak admitted lah kami dua beranak...

sebelum ke Klinik i call nursery if ameer ada makan benda lain selain bekal yg i bagi.. No xde.. before this memang xpernah tanya pun if ada bagi benda lain ke x as snack.. sebab ameer selalu dh breakfast siap2 kat umah then bekal hanya untuk lunch.. petang baru bagi snack & dinner.. i prepared all by myself..homemade..

bila sabtu ameer still muntah2..bila makan pun muntah dah xsenang duduk terus pagi2 tercegat kt hospital.. siap my mama & papa pon teman.. risaukan cucu No.5 ni... lagi pon mama dia lagi terer nak soal doc segala... ada mama memang deal ngan hospital laju jer...hehe sama cam masa i dulu2..mama kan x-staffnurse so doc & hospital staff xleh nak tiaw dia...hihi...

so pulanglah kami lepas bawak ameer check kat hospital..

so as doc assume angin dalam perut..sebab masa ketuk2 perut dia cam berbunyi sikit...lama dah ameer xcolic.. maybe last week banyak makan labu kot..huhu...mommy nak abiskan stok labu huhu...so stop labu lah jap ye.. actually his fav kot...kalau masakan ada labu laju dia mam.. huhu...manis labu setap... kami sefamily memang kuat makan labu...ke sebab bagi ikan merah yang dibeli di pasar malam???ikan fresh ke x eh???????????????????????????alahai...cian dia..dahlah 1st time bagi dia makan ikan merah...selalunya bagi salmon...!

so doc bagi ubat demam since dia cam dedar2 je...& ORS (air garam)... at first..mommy cam ragu2 xpe ke...garam ni??haha so naive me.... but bila i terus tanya doc memang kena bagi since dia dah muntah banyak takut dehydrate so nak replace balik energy.. ye ameer sangat lembik melepek je...cian rasa kurus jer dia...but timbang same je...hehe 8.8kilos... 

so mommy pon masak cam biasa...sup ayam ala2 orang demam for ameer...with organic chicken...seriklah kot2 ikan merah tu dh contaminated.. so i get rid all balance ikan..so makan nasi lembik & sup...buat ala2 nasi bubur...still dia xlalu...so bagi sup so dia hirup2 sup baru lalu...tu pun adelah dalam 3,4sudu je...oklah alas perut...kebanyakan masa on saturday tu dia balas tidur jer lepas nenen & urut2..cian sangat2...

Alhamdulillah...on sunday dia dah segar...& poo poo banyak2..& kentut power...(sila abaikan rasa jijik ye...kalu xlalu kat atas ade pangkah!) hehe... maybe kurang pembuangan angin & poo poo selama beberapa hari kot...lepas urut2 baru ok..4x poo poo terus..

fuh..lega mak etty...kalau x memang dok hospitallah if xok...syukur sangat2...but apa yang bagusnya my lil pumpkin ni kali ni...dia less merengek2...sakit perut pun leh ketawa lagi..just bila muntah tu dia rasa penat sikit..

k till then...hope ameer ok kat nursery...nak makan ke x...sebab dia still refuse makan cam biasa..takat hujung2 sudu je lalu..

ada x resepi apa2 untuk bagi ameer?? agak2 leh bagi dia selera balik..

No comments:

Post a Comment