Thursday, July 14, 2011

Check up 35th weeks & Family Planning..

Salam...

Hai today i baru lik check up...di KKIA..
awal habis arini..best...
So today result..
-MGTT/air gula..alhamdulillah no diabetic..
-HB-sudah naik semula..12.2
-BP alhamdulillah kembali normal 120/80...dah xpayah gi 2hari sekali...penat yo! xmo2 hipertensi hehe..

So..arini nurse check perut & check heartbeat my baby..alhamdulillah ok 138.. so nurse dah suruh get ready all baby stuff & mommy stuff siap2 dalam kereta..tibe2 cuak rasa cam dah dekat sangat je nak bersalin..ready ke mentally ni??? hmmm..moga2 Segala2nya dipermudahkan buatku & anakku ni Ya Allah..

Beg my lil precious dah ready..omaknye punyo je belum..hik..

Besides that...sempat nurse nyelit2 perihal PERANCANGAN KELUARGA...before this i've read few websites & dah pun attend antenatal class..so briefly i dah taulah sedikit sebanyak hal perancangan keluarga..but belum decide which method will i use in the future loorr... belum discuss eye-to-eye with hubby..juz gitu2 borak kosong je... so from borak2 gitu, hubby still berpegang kepada penyusuan sepenuhnya selama 2thn kepada baby akan membantu menjarakkan kehamilan.. lagi natural.. so.. yes itu xdinafikan but kemungkinan nak preggy semula sangatlah besar kan??

So what says u mommies..m2b..ada terfikir x hal ni?? from nurse cakap td i baru tau mostly Malaysian still lack of knowledge about family planning ni..Indonesian lagi merancang keluarga tau..hehe.. no wonder lah few of my frens anak 1st baru beberapa bulan dah lekat preggy 2nd.. hm rezekikan..but have to think coz badan kita baru nak recover 1st pregnancy..memang memakan masa 2thn untuk kembali ke asal..nak pulih dalaman & luaran..ibu2 akan mengalami kekurangan darah, keletihan yg melampau, kekurangan calcium & macam2 masalah if badan belum pulih sepenuhnya...

So, next step before nak bersalin ni saya harus berbincang dengan incik hubby tersayang..camne nak cakap ye?? hik2.. so if ada mommies yang dah mula family planning ni boleh x share method yang mana 1 u'll guna..& how effective they are?? & Advantages @ disadvantages if any...

Thank u all in advance...

2 comments:

  1. sume family planning still ada chances untk pregnant balik...
    some even pkai canggih2 end up pregnant dekat2, some yg guna natural planning boleh jarak 3-4 tahun..
    so mmg susah nk cakap mana yg berkesan...tapi klu klu pregnant dekat2 mmg la penat!

    ReplyDelete
  2. kan2..hm tu pasal mostly people kat msia ni still use natural planning..anyway congratz on ur newborn baby..('',)

    ReplyDelete