Tuesday, August 05, 2014

Salam Lebaran 2014

Alhamdulillah dah start keje ke semua??cuti panjang lemau je rase masuk opis semalam..tapi gigih gak wat kijo yang melambak2..

Jom cerita sikit pengalaman raya tahun ni..

Kami memulakan perjalanan ke Perligh Indera Kayangan jam 12 tgh malam Jumaat malam sabtu.. Bajet2 kenkonon kitorang jelah xnak jam segala tu gerak tgh malam.. sebab selama ni pun memang waktu2 gitulah kami berjalan..tengah2 malam...al-kisahnya jangkaan kami meleset..... sebelum Jalan Duta dah jem gilll... ok xpe slow2.... sampai rawang... lepas je tol rawang dalam kul 1 pagi... Pooppp... macam ada langgar sumthing...

Maketty xsedap ati suh hubby benti check... so kami berhenti kat RNR Rawang...kul 1 lbh2 sket..check2 ok je sume... xde pe..so teruskan jalan... tetibe... pusssshhh pet petpeettt..... sah tayar flat dah ni... so terpakse berhenti tepi jalan highway... main stop je ha..sebelah hutan tebal.. haiyoooooo...

Hubby turun, check kompom...pancit dah..tayar belah belakang kiri...so marilah tukar tayar tepi jalan gelap pekat...dengan kereta, lori, bas sume macam ape tah punya laju gile..memang seram habes... xseram tengok hutan kat belakang seram tengok vehicles berpusu2 laju cam haraaaamm...

Ok so sesi tukar tayar.. angkut barang2 kat bonet kuarkan..nsblah mmg packing lite2 je kali ni...so xde benda merepek2 kejap je angkut barang...cik hubby lak pestimelah tukar tayar merc ni..so xberapa nak reti gune jack/tuil tu...tah dia kata lain sket dr keta dia...oh lupa nak cakap kami bawak keta papa etty mmg sokmo bawak keta tu pun kalu travel..xberani nak bawak keta cik hub..papa bawak merc lg se.. so maketty pun turun tolong pegang powerbank ade torchlight..sambil dukung si ameer kebetulan dia x tdo.. si adik nyenyak xtau pape dlm keta...

Hui dugaan lagi...2x jack jatuh..sekali yang 1st mase tayar belum sempat pasang pun tu mmg seriau bergerak kereta ke depan..aku sebelah tangan dukung ameer.. nak tahan kereta lagi..takut gile benti lak tepi2 lereng ade longkang..nak nanges rase takut jadi pape kat si kecik kat dalam yang tengah nyenyak beradu..

Pastu slow2 jack balik...terus cecepat pasang tayar..betul2 nat terakhir pasang sekali lagi jatuh.. gile kuat k lori bas lalu mmg bergegar2 kereta kitorg..hoooiii serik hoii..takut gile..nasib dah siap pasang baru jatuh..takut gak tersepit tangan lakiku tu.. macam2 pikir bile dok tepi jalan gitu...nauzubillah...

Alhamdulillah kul 1.30 pagi settle dah pasang spare tire..cecepat blah dari situ...takut sey...mase dok masuk2 barang balik dalam bonet barulah peronda PLUS sampai..cehhh....haha..siap dah hoi...

K..kami pun teruskan perjalanan............start jem katne tah...memang cam hape jem kali ni...kul 3 cik daddy dh ngantuk gile..ktorg benti RNR Ladang Bikam...kul 3-5 sahur situ.....kul 6lbh gi benti mane tah yang ade RTC tu solat subuh..tukar pempers budak2..leh lupa nak tukar in between.. melambung2 kembung memasing...pastu bagi cik daddy tdo jap...

So teruskan perjalan siput kami masih di Perak...tapah... 10jam dah perjalanan k...tepi jalan memang selamba dah orang turun highway tido berhenti sesuka hati... kalau takat nak kenc tu bersepah2 orang pancut je siang2 buto tu...hai...kurus pose ku hari tu hahaha....

So jalan a bit clear lepas tol jelapang k.. sikitlah...lepas terowong tu ha baru clear time kamilah... time parent etty lalu still jam... memang pecutlah tapi cik hub asik ngantuk...yelah tdo curik2..pose lak tu... memang asik ke kiri ke kanan.. kejap2 mintak urut...yang 2 org budak tu memanjang membuta...hoi senang hati tido...

Then kami tiba di Alor Star jam 12 tghri.. benti umah MIL abang 2nd maketty..dia suh rest mandi2 bagi makan budak2..siap dia buat bubur untuk budak2..belasah jelah hehe..org dh buat n kite dh x larat...sedap tgk laju memasing mkn sian...12 jam perjalanan still xsampai umh nenda lg hoi..papa etty siap bwk keta tukar tayar check tayar ape benda tah yg sampai berlobang besar jari kelingking..then bg cik hub tido sampai kul 4..barulah gerak ke perlis...ya Allah the most tiring balik kampung ever!!!

So the next day barulah recharge sume prepare for hari raya... yehuuu..the most waited punya kerja2... dr kecik kot maketty buat ketupat daun palas..so sgt terer..hehe...

ketupat palas in the making

Hari Raya Kami...

Budak jurus 2 orang ni dok baik2 je sepanjang mommy suklin ngn mama solat Raya.. hui bertahun dah sejak dapat ameer dulu x gi solat raye..pantanglah..baru setahunlah..mengandung pulaklah... ni baru kondifen hehe..

 
KAMI

 Us with pa ma n our only maktok tercinta eh dengan suklin...last raya bujang hehe


love....!!!

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua pembaca Life With Mrszetty..
sapo2 buek rumah terbuka meh helo2 i oll sefamily...nak gak beraya ngan korang...hehe..




4 comments:

  1. nebes baca crite pasal tukar tayar tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. aty..tau xpe..memacam terpikir tau..paling terpikir if kereta lain x nmpk ade kereta berhenti tepi jalan...time gelap malam pekat gitu..nauzubillah..xmau sebutlah takut...huhu

      Delete
  2. fuh mencabar betul kak....nangis kalau sorg2 waktu tu. btw selamat ari raya:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpe..kalu seorg nanges dah..nasib hubby cool je..jap2 bismillah... selamat hari raya dik..

      Delete