Wednesday, July 10, 2013

Salam Ramadhan

Salam Ramadhan buat semua..
So far camne?? baru 1st day kan..hehehe..
Syukur dapat melewati ramadhan kali ni sekali lagi..
Dengan sarat preggy ni lagilah..
Maketty dah pun masuk 8bulan.. tepat2 je..masuk ramadhan 8bulan..raya nanti genap 9 bulan..
Ha ketaq lutut sat pikir nak bersalin dah lepas raya..hehehe
Cepat ke lambat je..
Semalam check up lagi.. buat kesekian kalinya scan dgn doc..hm 5th times okeh still baby adik shy2 nak tunjuk gender..
Mommy dah pasrah dik oi..xpelah.. ape yang ade adik pakai jelah ek..hehehe..
Lain2 nanti mommy suh lah suklin ngan daddy gi beli..mommy trust suklin lah nak gi beli sebab dia lagi fashionista..daddy suh jadi tukang bayar je.. hehehe

So skg baby adik dah pun 1.8gram.. ringannyeee...hehehe..
Mak baby je naik berat melampau..hehehe;p
MGTT test/ayaq gula pun alhamdulillah ok.. no diabetis.. 

so moga2 sepanjang ramadhan ni leh kawal segala napsu makan, shopping hehehe..jomlah bersama-sama tambah amalan sepanjang bulan penuh barakah ni.. maketty x gi terawih jemaah kat surau taman tu pun.. ingat nak gi tapi si kecik dah start mengaruk2 nak tdo.. memang biasa dah la ni kul 9 lebih dia dah start ngantuk.. tambah2 pulak abang ameer tu tengah xsihat.. baru baik demam n muntah2 selama 3hari last weekend.. ni dok kahak banyak.. so memang nak dia rest je.. tunggu sok-sok dah sihat moga2 dapatlah berjemaah kat surau tu..

setiap kali ramadhan mesti je teringat zaman kecik2 dulu..memang dari kecik lagi dah ikut papa mama ngn adik beradik gi surau reramai..meriah tau..kawan2 pun ramai..now mostly dah kawin n pindah..tinggal mak2 dorang je..so now kawan dengan makcik2 pun seronot..kita pun dah mak2 kan hehehe..

dulu2 lepas je solat terawih gi makan moreh laju2 pastu terus lari balik main mercun buat camp fire depan umah.. kemain laki pempuan sume sama naik hehe.. meletup2 zaman tu xyah citelah selamat lagi xde kes putus jari ke terbakar rambut je de hehehe... 

zaman sekolah menengah dok pulak asrama pun seronok.. petang2 dapat release ke bazaar terdekat.. kat batu 11 cheras..jalan kaki ramai2 gi beli apa2 yang teringin..pastu gi makan kat dewan makan ramai2...seronoknye... besties sume pun sekepala tambah2 if de ustazah kesayangan rajin nau kasi makanan kat fav student dia ni hehehe..bikin kejelesan je kat kawan2 lain...hehehe.. 

zaman belajar kat kolej n universiti pun best.. jarang masak sebab dok hostel..so tapau or gi beli bazaar je.. xsempat kot nak masak...takat masak simple untuk sahur je kadang2..so agak kurus zaman belajar.. hehehe

pas abes belajar kerja n terus kawin.. ha cabaran ke?? xlah...dari kecik lagi dah biasa i anak sulung perempuan kan..walaupun anak no 4 tapi tetap cam anak sulung k.. lagi2 cam zaman mama kerja dulu nurse, kerja shift so memang dari kecik la dah bertungkus lumus bangun siapkan sahur..sediakan iftar..bangun sahur tulah mencabar...hehehe

naknak now ade anak, tahun pertama kawin berdua je laki bini..so xde masalah.. tahun lepas anak masuk setahun..n still breastfeed..kompem tdo xlena..jap2 bangun up to 5x k menyusu badan hehe..now sarat preggy pada tahun ke 3.. now daddy amek alih bagi susu kat anak malam2.. heeeeeeee;p kesian daddy tdo xlena..dulu lena xyah bangun pun hehehe..;p 

still mak yong ni gagahi bangun gak gilir2 bagi susu..lagi parah skg susu badan dah kembali ada..si abang besar tu dah mula nak nenen balik huwaaaa.....

makin kerap pulak tu nak nenen...dahlah skang tido pakai kelawar ha kemain menyelak lagi seksa tau..hahaha...

oh moga baby adik bertabah kat dalam..memang terasa gak kadang2 ade contraction bila ameer dok nenen..selalu je dia tendang2 sampai senak kalau time nurse ameer..hehehe... moga2 baby adik stay healthy.. risau??? mestilah... but bila baca insyaallah xkan terjejas tumbesaran baby dalam kandungan n keep track dengan scan size berat baby still ok so no harm..insyaallah..moga Allah peliharakanlah anakku..
arini lupa makan supplement..just sahur mkn berat n kurma 3 bijik..
so far masih ok..baby adik pun aktif..
alhamdulillah..moga terus sampai hujung puasa ye dik..
mommy nak try pecah rekod..nak puasa penuh kalau boleh..zaman belum baligh dulu je dok penuh posa hehehe;p

 


No comments:

Post a Comment