Friday, July 05, 2013

Dilema Bila Nak Pindah..

Hai sayangness sekalian..
Salam Jumaat buat semua..next week kita dah nak masuk bulan penuh barakah..moga2 semua sihat menempuhi Ramadhan..moga bertambah amal buat semua.. 
insyaallah puasa kali ni moga2 maketty terus chaiyok2 kuat semangat..hehe last time masa ameer betul2 sarat pun masih gigih puasa...tup tup hari ke-6 Ramadhan dah keluar abang ameer.. this time around moga2 dapat puasa penuh..hehe..berkurun dah x puasa penuhkan hehehe...

Cerita pasal puasa ni, al-kisah persiapan pindah rumah cam terawang-awang..baru 2 hari lepas Lawyer owner lama baru bagitau rupa2nya rumah tu belum pun dikosongkan.. dan masih ada penyewa lagi..hailah...apesal lah x habaq awai2..maketty, cik daddy n abam ameer dah gi booking sana sini furniture segala..hehe..gamble gile kan place booking walhal kunci x sampai kat tangan lagi...so.. oleh kerana gitu.. kami bagi notis 1 month untuk penyewa settle down cari rumah baru ye.. i know u mampu sewa tempat lain..engineer celcom kan kaya2..hehe..previous owner tu bagi sewa sangat murah okeh..selalunya area ni paling2 koman sewa RM1k++ tau..dia ni dapat RM800 je sewa, gila baik owner lama..xpe kami ni baik hati gak..xhalau hehe..walaupun laki mak menyinga jap..hehehe.. so dah makan 1 month sampai raya lah ceritanya baru hegeh2 segala berkaitan rumah itu akan dipostponed.. so maketty kena call all furniture shop tu suh bungkus dulu segala yang dibooking tuh.. bagus gak.. sebabnya furniture2 tu sume custom made memang makan masa sikit lah dalam sebulan lebih..

Ha dah makan sebulan sah2 time tu maketty adalah xlarat nak consentrate hal pindah dah kot.. i is sarat preggy kot.. memang xlah i nak tolong segala hal umah tuh.. bulat2 i akan serahkan pada cik daddy.. nasib baik furniture set, dining table, bedroom set master n for my son dah booking..kalau x jenuhlah cik daddy nak pikir sorang2..hehehe.. maketty surrender awal2 pas raya i nak layan perut n prepare untuk push adik je..hehehe..

Ha oleh kerana dah postponed ni, bukan main senyum lebor atok n nenek si ameer.. mama n papa siap kata ha sewakan terus setahun!! sampai adik besar!! haiyaaaaaaakkk!!

Laki den terkedu hehe.. 3tahun lebih kut dok umah parent i..hehehe.. lama dah nak pindah..bukan pe sok si baby adik keluar oh my sungguh sempitlah bilik i tu bila 4 orang yang agak buntal2 ni nak duduk sesak2.. barang-barang hadiah kawin dulu2 tu pun dok berhabuk hahaha x bukak2.. sepah kat umah MIL pun ade kat umah parent i pun ada..

Maketty tau..papa n mama tu rapat sangat2 dengan ameer since kami je yang dah kawin still stay rumah tu.. nanti sunyilah rumahkan bila dah pindah.. kalau tak ade je budak mulut becok tu buat onar xhenti2 kecuali time tidur..hehe.. almost everyday tau my papa kata xyahlah pindah dulu.. mama pun jap2 kata gitu..jap2 excited survey home appliances..bila cakap dah booking itu ini kata i ngade2 nak pindah.. dusshh!!!! la bagi ke idok nak pindah ni..hehe.. 

Bagi ke tak tu sume terletak pada kamilah..akan pindah jugak after berpantang.. in the meantime, progress persiapan rumah tu cik daddy akan buat selow2 kayuh..insyaallah by then i dah fit enough nak tolong then barulah kita rasmikan perpindahan tu ye.. rumah sendirikan so bila2 pun leh nak rasmikan..

Tiba-tiba cik daddy mengingatkan pasal breatfeed semalam..hehe..if nak success macam dulu kena pindah gak hehe..ada peti ais baru leh simpan susu..sebabnya kalau tengok peti ais mama etty tu mesti orang terkejut..besar gila okeh..& sentiasa full dengan makanan...hahahaha... zaman ameer bf dulu asiklah gaduh nak space utk freeze kan susu2 dia..so end-up i memang struggle buat rotation and only maintain supply dalam freezer stok hanya untuk 1bulan ke depan je..tu yang ameer out of stock once i +ve preggy only last 1 1/2 month je supply.. pastu breast kering kontang n ameer full fm since then.. 1y 5m of breastfeed.. still alhamdulillah.. syukur dapat gak selama tu..

Kalau ikutkan dari awal lagi kami memang nak beli rumah dari awal kawin dulu lagi..but time tu mengenangkan mama xsihat, due tu accident, patah tulang belakang 2 months before my marriage tu.. so kami 5 beradik decide maketty n cik daddy stay there.. now my own family pun semakin berkembang, n anak2 pun sedang membesar we decide to have our own.. walaupun rumah ni atas bukit.. n bukan atas tanah but still kami akan ulang alik punya ke rumah mama..sepelaung je hahaha..dalam 15min je kot Bukit Antarabangsa tu ke Ampang..hehehe

Sekarang dah bulan 7, masuk ramadhan pastu bulan 8 dah raya..end of raya ke tengah2 raya i push baby adik, edd 5/9.. berpantang 2 bulan sampailah bulan 11 gitu... then.. end of yearlah kalau ikut percaturannya.. hui lama lagi tuh..hehehe..

till then..sok2 i sambung cite lagi ye..
esok follow cik daddy family day office dia..
hope bestlah walaupun buat santai2 kat ulu yam..
4thn daddy keje ni baru sekali nak buat..hehehe
 



4 comments:

  1. betullah mak etty, bile keluarga dah makin besar kita perlukan banak space.. tapi kena lah jenguk2 family kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. opkos wajib tu..mak pak kite tu..MIL house pun every 2weeks mesti kitorg blk..sok2 dh pindah kene lah gilir2 ulang alik pheww penat2 hehe

      Delete
  2. wahhhh dah 7 bulan....take care lalink...moga Allah permudahkan adik baby lahir nanti ye... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. esok masuk 8 bulan dh jue..hehehe..amin..moga2 dipermudahkan..

      Delete