Monday, April 01, 2013

Perut & Breastfeed punya ceritera

Hui pejam celik pejam celik maketty dah preggy almost 18weeks dah..sekejapan je masa berlalu..
Baby adik pun makin aktif dalam perut..
Perut pun makin berkembang pesat..membuatkan sentiasa dalam dilema je bila nak pakai baju..nak pi kenduri kendara..

Dari zaman abang ameer dulu maketty nanhado baju preggy..hehe..xtau nape kurang berminat kot..suka beli blouse yang meme boleh recycle je bile dah kurus (kurus kerrrr (T_T) )..dululah zaman perut mengandung ameer memang perut xberkembang pesat sangat..bak kate orang preggy boy meme perut kecik dari preggy baby girl..

But now hai lah..meme semacam besau dia..sume assume baby girl..yeke yeke...alahai..dah bayang2 pinkish2 dah...
next check up lama lagi 16/4.. sekarang dekat KKIA yang aku dok check up tu dah upgrade ade scan.. tp idokler tau deme gune ke x..aku tengok dok sekoh situ je..elok cam xpernah guna je..huhu
Haruslah maketty n cik daddy nak gi skodeng kot2 nampak gender..mane tau de rezeki..senanglah nak budgeting..beli barang2..baju bajan..if boy2 ha jimat..baju abang ameer melambak..ada je yang sekali 2 je pakai..hehehe..topup yang perlu2 je..but if gegirl lah..harus start dari awallah..kesian lah baju banyak stripe2 bluish je..hehe..

Simptom alahan masih ada certain time..yang pasti coughing batuk ni dari awal preggy masih belum hilang..ingat dah baik datang balik on off..morning sickness dah habis yang ade evening sickness..huilah..kadang2 penat je dah dinner2 pastu kuar balik..pastu lembik sepanjang malam..tulah yang berlaku hampir seminggu lepas demam 2 minggu lepas..

Bila omaknye berkeadaan lembik je xkira masa camni..kesianlah kat cik daddy..dia lah paling penat layan si abang ameer tu..now alhamdulillah bf on off still no sign wean-off.. kadang-kadang bila maketty offer dia yang jerit "nanak" hehe..kadang2 nite nurse pun skip dah..but paling-paling koman sekali je dia nak lepas2kan rindu kat nen dia ni hehehe...but bila sampai tantrum yang i paling xlarat n kesian cik daddy dok layan sampai xlarat, nak jatuh2 dari dukungan meme nak nenen semata-mata pun ada lagi..ikot jelah layankanlah..setakat mommy x rasa contraction, xde bleed apa-apa no hal..mudah2an..

Bila Bf+FM+fresh milk ni..xpernah nak terfikir pun dulu-dulu budgeting susu segala..now kenalah berkira-kira juga..but masih bersyukur ameer ni senang kira..makan kuat, but susu fm xjalan di rumah kat school je, susu full cream dutch lady tu kuatlah..sehari 4 kotak tu xde hal..bila calculate boleh tahan jugak..hehe..but bila bincang dengan cik daddy dia kata xyah fikir teruk2..ni dah rezeki ameer..n syukurlah dia masih leh terima susu lain kan..sebagai supplement sementara supply mommy back to normal after baby adik lahir.. (",")

Moga-moga ada rezeki nak fully bf 2 tahun baby adik..abang ameer ni xtaulah kategori mane dah sbb bf+fm+fresh.. no more exclusive breastfeeding dah..rasa2nye kategori breastfeeding on demand ehehehe..betul ke dok..


 
 

10 comments:

  1. Replies
    1. amin..mudah2an berterusan rezeki anak2 kita..

      Delete
  2. Insyaallah..rezki anak2 ni lain2..:-)

    ReplyDelete
  3. babe...heeee..
    aku ms peknen hr tu,bnyk bli maxidress...yg tuk pluz size punya..aku agak2 je la dgn badan sendri...beli saiz paling kecik tuk saiz pluz size gitu..hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. babe..laki aku xberkenan aku pakai maxidress..masa preggy ameer dulu ada few maxi mama buatkan..ok je dulu2 pakai..bile nak pakai balik la ni sume dia xbg..sume dia kate cm bju tdo..huwaa..kain cantik2 plak lycra2..kang mintak beli baju kang nganga dia hehehe;p

      Delete
  4. Moga dpt capai hasrat menyusu selama 2 thn...rezeki anak2 lain kan etty... :) sekejap jek dah 18 weeks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulahkan..org kata anak tu pembawa rezeki..dan rezeki anak2 tu lain2..moga terus2 diberi rezeki yang baik2 amin..

      Delete
  5. Etty!besnya kalau gigirl!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe yun!! tau xpe..terbayang2 dh..but if laki pun tetap seronot!!

      Delete