Thursday, February 07, 2013

Sudah 1 tahun setengah ('',)

Hmmm...apelah kesudahan blog ni...makin boring orang nak singgah menjenguk kalau xde post yang memberahi...hehehehe...

Mood sekarang superb lemau...oh...i wish this first trimester end fast!! my first dulu i xtau preggy coz no morning sickness whatsoever.. now this time..oh my..pagi ke tengahari petang..tengah malam oh xberhenti muntah..kecuali time tidur mati..huhu...dengan sakit tekak lagi..batuk tanpa henti sebab asik lah muntah..now dah enter 10weeks.. another 2 weeks to go..yehuuuuuuuuuuuuu...harap2lah tiada kesinambungan..hehehe...

k enuf bout me..

Abang long ameer now 1year and half!!! wehuuuuuuu.... dah besau anak mommy.. but asal timbang still lah xpernah cecah 10kilos.. semalam check up..& cucuk 18months.. gila kurus anak mommy.. padahal makan tanpa henti..snacking between meals adalah wajib..kiranya nampak makanan semua dia nak...buah-buah apetah lagi..kat supermarket pon leh jerit2 nak apetah lagi kat rumah..kerja masuk dapor selongkar makanan.. xdapat bising amat...hehehe lepas sebelum makan wajib buah..pastu nasi ke pasta...pastu xberapa min nak biskut ke..kopok ke.. ha ulang lah 40x sehari...buah lagi..stok buah xleh putus k adik-adik..

but still kurus.. mana tah lemak2 makanan tu pergi tah..berat baru 9.7kg je..tapi makin meninggi 79cm.. ha lampai melampai2 hehehe..rasa kalau dukung tu cam berat sangat dah..tp atas scale still kuruih.hehe...

maketty rasa dia ni kurang berat sebab kurang menyusu siang-sianglah... minum fm kat nursery adalah sgt main-main.. makan je banyak.. dia minum susu now xnak dalam botol nak dalam sippy cup dengan straw tu.. but still xminum sangat..minum seteguk seteguk sambil munch biskut..kalau x mmg xmau minum.. cikgu dia yang kata...

huwaaaaaaaaa..nangesnye rase... susu badan ni memang xde harapan nak gemukkan ameer dah..memang pam angin je.. malam2 nurse pun ameer xpuas..but still refuse fm kat umah..nampak mommy kompem lagi haru..

ape nak buat ni mommies...???serabut...

boleh x nak bagi ni kat dia..dia suka minum air kotak slalu kacau mommy punya air soya...hehehe...
 
 boleh kotkan....ke tak..bolehlah...please... dia xmau fm lah..fresh milk mbek2 pon dah xjalan..........
tolong meh advice saya......
mau bawak bekal balik kampung dah CNY ni..ke kelantan & perlis..
habislah aku muntah sepanjang jalan...mau moody jer sepanjang jalan hohoho 




12 comments:

  1. Qasyaf ms demam umur setahun cukup hari tu dah 12kg...skang dah setahun 4 bulan...jgn obes sudah..aku kene kuruskan dia sblm gi timbang setahun setengah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huiyooo..mantop..padan tgk badan dia ketul2 xhengat...ameer slim n slender gitueww..lagi stress tgk..

      Delete
  2. sian u hope nanti ok la balik.i pun tak tau susu dutch lady tu boleh ke tak sbb takde pengalaman huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. me too..adoi..try jolah nnt..dh xtau nak bg ape..hehehe

      Delete
  3. etty, boleh bagi. i dah tanye paed dr azam hosp pantai dia kata after 1 year boleh bagi susu uht. cari yang full cream.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes this 1 full cream..ikot hat tulis di kotak tu lah hehehe..ok harap2 dia mau minum..tq dear

      Delete
  4. tp lebih baik fresh milk dari full cream...fresh milk yg choc pun dah ada skrg..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah tau..but nak yg senang cikit kotak kecik2 camni for trial purposes hehehe..

      Delete
  5. boleh dah bagi sudud nih
    btw..buat sendiri fm ni pun boleh rasanya..
    ade tertgk dlm blog sape ntah dia buat sendiri susu fm
    buat stock 2 -3 ari bile ank dia gi sekolah..
    lupalah plak sape..

    ReplyDelete
  6. buat susu fm??wah..cmne tu..kalu buat oat milk, rice milk..almond milk penah lah tengok..hehehe

    ReplyDelete
  7. Yun pn mcm nk bg afif,tapi xberani plk..tapi afif serius suke sgt air kotak,dpt straw pn jadi,hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yun...yeyeh..ameer love it..dh senang hati ckit..maybe sebab straw2 buat dia nak minum..fm kt nursery pun still memain minum..so bg ni skali dia minum byk hehehe..xmau serabut dah pikir susu..hehehe

      Delete