Wednesday, January 02, 2013

Happy New Year 2013


Happy New Year to all readers..
So far end on 2012 till start 2013 not really a good start for me & the rest penduduk sekitar ampang... 
kami keputusan air..still till now..dah xsanggup hidup nomad selama beberapa hari di beberapa rumah..pagi tadi nak mandi terpaksa angkut air 4,5 round dari tab water depan umah tu...sampai ke titisan terakhirlah gamaknye..

Another story for welcoming 2013..
Me & cik daddy dah decide nak top-up formula milk for ameer..he almost 1y 5m in few days..Oh my rasa mau menangis semahu-mahunye sekarang ni..my milk supply drop gila-gila..i xtau pasai pa..memang buat macam2 dah..xmiss supplement, buat PP segala..nak kate stress air xde ke..xdelah sangat..masih leh hidup lagi..xtau ape silap..& yes i missed my menstrual right now..but dah check -ve..

so for now..i nak kena start googling..apa formula, fresh milk ke ape..since ameer alergic to dairy..
So please u olls leh suggest susu NON-DAIRY apa yang sesuai buat permata hati saya ni..TIA

12 comments:

  1. hi etty, how do u know ur baby elergic to dairy milk? my baby pun dc kata allergic to dairy milk, but i still continue giving him dairy milk. heheh maybe bleh try karihome & isomil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. last time i ade try bg sip yakult..terus naik rashes yg teruk kat leher & badan..i just assume dr pembacaan je..nak buat test kat hospital pun boleh after umur baby cecah 1y3m kalu etty xsilap.. karihome goat milk kan?? isomil pun mcm nk kne try takut alergik soy plak..pening dah ni

      Delete
    2. my baby dah buat test tu. tu yg resultnya doc kata allergic dgn cows milk. doctor suruh switch tu isomil, tp kte tak switch2 lg. so far ok je Alhamdulillah.

      Delete
    3. oh yeke..adam dia jd cmne masa alergik??? xde kne pape ke??

      Delete
  2. Salam Etty! Happy new year! Etty, dah confirm ya Ameer allergic to dairy products? If that's the case, Etty boleh try susu kambing, or soy based milk / rice /almond milk (ni dina ada baca somewhere but x ingat mana). kalau boleh, Etty try bagi yg fresh instead of powdered. It's ok Etty, u did a great job dah... Syukur Ameer dpt menikmati khasiat susu mommy dia for as long as he did... just don give up and be happy! Dina rasa ni sbb Etty stress pasal water disruption ni. Rumah dina ni pun sampai harini xde air. duk ulang alim rumah mak, tadah air... haihh penat, stress... =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. dina..ye walaupun xcheck kat doc lg etty tau..bila makan ice-cream pun naik merah2 sekitar bibir..bulih mkn ice-cream non-dairy je..yakult tu punca dia naik rashes paling teruk..rasa maybe kena try powdered jugak ni..rice milk powder punya jenama novalac..baru je etty baca td..pasni jgn stress fm mahal pulak dahlah hehehe..etty pun syukur ameer dpt menyusu hampir setahun stgh jugak..if direct fed xde masalah sgt..but yg utk consume di nursery tu yg kena ada supplementary..tq dear

      Delete
  3. gulpss!!ce try check lg skali tgk.huhu
    bertabah ok etty.klu nk kasi fresh milk,last time ade yg suggested jenama farm fresh xslp,ke farm ape tah.tp ade perkataan farm le.huhu..kt jusco slu ade jual.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang..farm fresh tu cow based..ameer xboley a yang..trigger factor eczema dia ni..ke ada farm fresh kambing??masih mencari info lg ni..

      Delete
    2. Nubian's goat milk ada jual kat most supermarkets Etty. Oh, dina ada terbaca kat group HSFFYB pasal supplier fresh goat's milk. siap blh deliver kt rumah hari2. cuba Etty tanya kat group... susu kambing is 2nd best after susu ibu. good luck ya my dear!

      Delete
  4. Salam,

    Dah cuba try minum horlicks, saya kalau tak de susu je minum horlicks, selalu okay je hi hi hi Kalau susu formula memang tak tahu, sorry!

    Salam perkenalan :)

    http://ourwonderland.blogspot.com/

    ReplyDelete