Wednesday, November 21, 2012

Adakah Saya Perlu Risau??

Soalan..Persoalan..
Hari-hari balik dari kerja ambil ameer kat nursery..selalu je lupa nak tanya cikgu2 dia.. ameer seem kurang minum susu (ebm).. everyday i memang bekalkan only 12-15oz je..for 3x feeding..but end of the day mesti je ade sebotol baki..kadang-kadang 2botol tau.. haish...xkan cikgu dah malas nak bagi susu/panaskan ebm??? (hish xbaik sangka buruk)..

So pagi-pagi tadi terus cepat-cepat tanya pada cikgu dia..sebab selalu nau lupa nak tanya...

Now memang ameer kurang menyusu..kata cikgu intan...dia minum sikit dalam 2,3oz je pastu campak botol..but makan banyak gak & minum plenty plain water.. hari-hari i memang bekalkan homemade meal untuk lunch.. snack between meals nursery provide..

So persoalannya xpe ke kurang minum siang-siang ni???

Dia selalunya naik-naik je kereta, terus NAK NI!!! sambil pok-pok means nak nen..terus sumbat tanpa henti..end up every hour feeding nenen mommy sampai lenguh pinggang dan berterusan sehingga pagi..so memang masa nak masak memang kena laju-laju super saiya punya laju...!!and dinner memang dia makan banyak gak..wajib makan sebab kadang-kadang after maghrib dia terus tidur..tapi tulah kat nursery xminum sangat..hish...penat tau pam hari-hari..

Xtaulah saiko ke ape..now daytime kat office pam 2x je but supply reduce dah 4oz je every session.. cam mengikut plak dengan kurangnya dia minum ebm siang-siang kat nursery tu..

I memang malas nak bergantung supplement..ada je selambak dalam drawer..nak makan pun kena paksa ngan cik daddy hahaha!!

So adakah saya perlu risau???


15 comments:

  1. Etty, dun worry, here's a couple of reasons why Ameer kurang menyusu kt nursery: 1. Reverse cycling period, means dia kurang menyusu siang, but once Etty balik keja amik dia, dia akan terus melekap and menyusu kan... cos dia tgh period 'preferring to direct feed', 2. At this age, menyusu kan supplementary, so as long as Ameer banyak makan n minum plain water, no need to worry k. Etty lebihkan bekalan snacks, buah2an, cheese ke, roti ke, and other sources of calcium, protein, etc. Dun worry dear =) ZA pun kalau dina pegi bersukan/pegi kuar yg xleh bwk ZA, tinggal rumah grandma dia, dia hanya akan minum 4-5 oz je... tapi once dina balik je dia akan direct feed...Hope this helps!

    ReplyDelete
    Replies
    1. last week pun mase etty tinggalkan dia ngn daddy dia pun memang xmenyusu langsung tau...5jam 2bottle ebm buang je..(gi saloon buat rebonding haha)

      yeke xpe..but bila weekend or hari yang etty ada 24/7 dgn dia memang mengempeng je...pantang lepa..pantang lalu..serupa dahaga sangat...hehe..

      i think kena bagi snack lebih cam u cakaplah..healthy snack..tq dina!!;p

      Delete
  2. tak perlu risauu!!!

    hihi banyak tanda seru gitu ;)

    hakim prenah melalui phase tu..tetibe dia minum susu sket..12 oz je..so maknye pon lenggang kangkung pam..tp susu mmg drop jugak la..mmg ikut pattern penyusuan si anak..huhu
    mase tu, saye google jugak pasal berapa amount yg sepatutnye utk toddler..surprisingly dia ckp 16 oz tu dah max..not more than that..erk
    tp kat rumah..hakim mmg suke ngempeng..nak manje ngan umi, kata walidnya..huhu

    and lani..hakim minum banyakk pulak..20oz! skang ni mmg semua susu di pam, terus guna untuk esok..tak nyempat dah nak buat stock..muahahhhaa

    nah..supplement adalah untuk ibu sihat..bukan untuk tambah susu..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tokey shaklee bersuara!! hehe..

      ok2.. xdelah if siang xminum langsung tu cam pelik..cam lame gak lah phase ni berlarutan..16oz means day & nite lah ye?? ooo ok2.. maybe kalau df malam2 every hour tu cukup kot..tu siang2 cm xnk bottle feed..hehe..walaupun dikatakan susu is supplement during this age, cm xbest je xminum..anak2 yg fm tgk 9oz sekali hadap hui..kenyang perut..ni 2,3oz pon payah nk habis..

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Etty, i found this

    Iron Intake
    It's important to watch out for iron deficiency after kids reaches 1 year of age. It can affect their physical, mental, and behavioral development, and also can lead to anemia.

    To help prevent iron deficiency:

    Limit your child's milk intake to 16-24 full ounces (480-720 milliliters) a day.

    Increase iron-rich foods in your child's diet, like meat, poultry, fish, beans, and iron-fortified foods.
    Continue serving iron-fortified cereal until your child is 18 to 24 months old.

    Talk with your doctor if you're concerned that your child drinks a lot of cow's milk or isn't getting enough iron, or if you're thinking of giving your child a vitamin supplement.

    source: http://kidshealth.org/parent/growth/feeding/feed12yr.html#

    so selagi ameer suka makan, dan ianya berkhasiat..sepatutnye tade prob =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq darling!!!!!! really appreaciate it! btw..cereal for breakfast..boleh ke bagi ye??hm..ameer xsuke breakfastlah..bg toast xsuke, bg pudding xmau..waktu2 lain ok je mkn benda2 tu..cmne nak ajar mkn breakfast tah..trying to keep him full actually b4 g nursery...but end up only fruit je jln utk breakfast..usually mangoes..

      Delete
    2. OMG amalina...i love this link u gave!!! tq again darl!

      Delete
    3. etty: welcome! pasal makan pagi tu mmg tak tau le..sbb Hakim susah jugak makan pagi..sebab dia suka bangun lamabt! kol 11 baru nak bangun..so his first meal is lunch

      btw..nak tanye..camne nak snacking ye? nak bg 3 meals pon rase cam cepat je.

      cth ye: hakim bgn kol 11..lunch at 12..at 3pm dia dah sleepy ngantuk tido..bgn at 5pm..so makan lagi skali..lastly..diner at 8 or 9pm..

      any idea camne nak celah utk snacking?

      Delete
    4. woi lamenya hakim tido..ameer 730am on the dot pasti bangun.. 1st meal mesti bg nen pastu baru breakfast..tu pon ikot mood dia..buah je nak..snack ameer usually fruitlah..mengikut etty kot suke fruit sgt2..kadang2 bg biskut gak..between meal cikit2 je..cam semalam tibe2 pas dinner nak makan prunelah, nak keropoklah..tak benti2..terus mintak nen baru kenyang betul dia pon terus tido..

      Delete
  5. Etty, try bagi oats pagi2... dina slalu masak rolled oats with fresh milk/yogurt, then add buah2 potong, grapes ke, mangoes ke, prunes ke apple ke, then mix with cheese sikit sometimes, if nak lemak masuk sikit kurma... hoooo itu budak ZA memang suka =) plus mengenyangkan =) oh sometimes pagi2 dina buat frittata/cucur... campak semua sayur2 n udang potong kecik2, memang dia suka.. mari mencuba =) oh, pasal kids yg minum FM, dina pun perasan cousin2 ZA blh minum sampai 8-9 oz skali hadap but dina perasan drg slalu x kuat makan. sbb fm tu je dah mengenyangkan. manis pula, dats why lah. n dats why bf toddlers kuat makan hehe. dun worry k!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dina...woahaaa..quite sumtime ameer xmkn oat..huish berbulan gaklah..ada sepeket xterusik lagi..mybe i leh buat tu plak..tukar2..cucur memang fav dia...ha yg tu dia memang byk kalau buat utk tea & breakfast..

      kan fm babies..xnk mkn sgtkan..my nieces & nephew bg mkn pon payah...hehe..mybe dh kenyang susu..

      Delete
  6. bg lin tak perlu risau kot... dia da bnyk main tu... kadang2 malas nk menyusu... tp bila ngn nen dia suka kot, sbb fresh... mcm kita suka yang fresh... sama la bdk2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah..byk main pun ye..exploring things..makin kurg tdo siang pon ye..2,3mggu ni mmg dh lain mcm rutin dia..nk besar ni makin byk mommy nk kne learn..

      Delete