Thursday, October 11, 2012

Setelah Empat-belas-bulan

Rasa macam malas nak hapdate..but tiba-tiba ada ilham sikit..
Cerita tentang Empat-Belas-Bulan menjadi mommy kepada si Toddler..
Bukan senang tauhu..
Eleh mesti korang kata aku cam kepochi kan.......
Semua orang ada fasa-fasa best & tak best..
Nak membesarkan anak dalam dunia sekarang ni mencabar segala urat tulang temulang yang ada..
Dengan gaji yang cukup-cukup makan, pakai, shopping..shopping lagi..liburan..cuti-cuti..syukur atas nikmat pinjaman Allah..masih cukup buat keluarga kecil kami..
Selagi boleh berjimat-jimat memang kami berjimat..menabung untuk masa hadapan penting..lagi-lagi dalam proses membeli tempat berteduh sendiri..
Hidup di KL kot.. walaupun datang dari keluarga macamane pun still masih perlu berdikari..
Untuk hari dikemudian hari..
(gara-gara terdengar bebelan teguran my dear papa kepada cucu saudaranya pagi tadi, nak sambung belajar ke UK hujung bulan ini, anak tunggal, anak yatim, hanya punya ibu)
Hampir putus asa.. berkali-kali.. tapi masih kuat semangat.. kami sebagai saudara terdekat sudah seperti adik beradik..memang sangat sayangkan dia seperti adik walhal anak saudara..moga-moga segala-galanya dipermudahkan ye fiq!

berbalik kepada 14bulan si toddler..
makin menguji kesabaran..minda..mental..
sesi body-to-body aka menyusu makin mencabar..
gara-gara kuat mengigit, menarik dengan selamba.. oh my!!
xtau nak buat ape dah..rasa nak je stop directfeed, but bila tanya hubby sanggup x nak panaskan EBM malam2, i dah pam u bagilah thru bottle???
hmmmm dia buat-buat sengih2 kucin!! 
he never panaskan ebm...bagi bottle feed kat ameer pon adelah sekali dua bila i gi buat rambut hehe..
tu pon ebm yang dipanaskan oleh my mum or sis..
orang lelaki senang je kan bila anak nanges pas kat kita..susukanlah..
orang lelaki senang je bila malam xyah bangun pun bila malam nak susukan anak..bini dah ada yang instant..
suakan jelah..
orang lelaki xyah sakit-sakit badan..
orang lelaki relax2 sudah...

huhu..

bukanlah maketty xsanggup dah saja-saja nak mencoret rasa hati..
sebab dalam kepenatan..kepayahan usung pam sana sini..expressed milk on time..

after 14bulan..
my hubby berterima kasih sebab menyusukan anak kami..last 2 days..
mak terharu (T_T)
almost kerai-kerai..

di saat-saat tengah menaip ni dia dah janji nak belikan pam baru.. hehehe.. dah sampai masa hantar pam spectra 300 tu gi spa pulak.. setelah berkhidmat dengan loyal..dan makin bising plak bunyik dia..dia janji pas balik dari penang ni.. yehuuuu...i lebiu!!

moga-moga terus-terus bersemangat mengepam susu ye!
10bulan lagi baru nak dapat PHD kot..jangan culas..
ok sudah timing mau pam.. 


p/s:ramai bff/sil dah kecundang dgn bf..moga ada yang masih support saya..



8 comments:

  1. cayalah mak etty.i dh slmt kecundang..sobss..
    salah sndri ht xckp kuat.huhu..next baby try lg(jnji dgn dri sndri..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cant say much..sebab takot2 masih ade..takot terkecundang jua..but..masih kuatkan hati..!hehe alah kene geget je ngn ameer bkn pe pon.. ganas tau dia! hehe

      Delete
  2. we support each other!

    insya-Allah..same2 kite dapat PhD ek =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yey mommy akim! we support each other!! hi-5!! mudah2an..aminn

      Delete
  3. kamon maketty!! teruskan usaha..june kecundang sudah.mlm je la DF, siang2 phm2 je la. Isnyallah berjaya.caiyok2x!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok sgt june masih df mlm2 tu..hehe..june pon moga2 ade rezeki till 2 y!

      Delete
  4. Part gigit tarik2 tu ar plg aty takut...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aty dah kne ke tarik2 geget2??hahaha..tggu sok2 gigi kapak qaleef kuar! rasakan!! hehe

      Delete