Friday, September 07, 2012

Susu Badan Vs Susu FM

Pilihan ditangan anda..
Yang paling penting jika ada rezeki susu badan yang melimpah ruah..susuilah anak anda dengan susu badan..
Akan tetapi jika x punyai susu badan yang mencukupi FM adalah pilihan terbaik selepas susu ibu & susu kambing.. mbekkkk!!
But...
Saya amat tidak setuju bilamana nak mencampur susu sebab berat anak naik sikit n dah x chubby...
Bagi saya..Selagi anak itu sihat, aktif, makan pun ok, consume susu secukupnya..Alhamdulillah..Bersyukurlah ye puan-puan...susu ibu itu masih terbaik & paling baik berbanding susu lain di luar sana..

Jadi silalah susuilah anak anda selagi mampu..kat tin susu fm tu pun kata susu ibu THE BEST ok???

Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah..rezeki untuk menyusui ameer masih ada..bukanlah untuk saya bermegah-megah..ini nikmat Allah beri pada saya dan anak..ada masa saya di bawah dan ada masa kadang-kadang di atas..susu ini pernah merudum & pernah oversupply..moga-moga terus diberikan rezeki buat anakandaku tercinta..

Ameer pun masa dok kelek ke opis dulu sampai 6bulan memang sangat2 chubby.. memang kegeraman akak-akak kat opis ni..yelah dapat directfeed sepenuhnya..mau x tembun.. hehe.. but bila start aktif & hantar ke nursery badan mulai kurang chubby.. memang orang keliling semua dok menanya itu ini..but..budak makin besar, bf babies mmg akan selim melim at certain stage..

So as far he's healthy, had enough milk during daytime at nursery, eat homemade food day and nite & df all nite long..so should be no problemo for me & hubby.. syukur...syukur...syukur..Alhamdulillah..

till then..Salam..




p/s: Mark 13months journey of breastfeeding..Syukur Alhamdulillah..

6 comments:

  1. etty etty, exactly what i was thinking... haha siap dah draft dah post pasal issue ZA disuruh topup FM sbb kurus kate nye. yeah, same with ameer, from birth to 6 months (7 mnths pun gomok lagi), mmg si ZA adalah baby bambam sebambamnya. siap terlajak jauh x ikut chart... haha. but once he started crawling, then later berjalan2.. mmg slow sgt2 his weight gain. 11 mnths - 12 mnths lagilah dina risau gila cos weight dia static kot... x naik2. BUT he drinks milk a lot, makan pun a lot, ape lagi kan? ramai di sekeliling yg bising, compare2 dia dgn other babies (mostly formula fed babies la kan). tapi mereka x tau, breastfed babies grow differently, they tend to be chubby during the first 6 mnths, then as they grow older they get leaner. but this does not mean that they are not healthy! kan etty kan? susah dina nak explain ni kat org, so the best i can do is just smile n say, mungkin metabolic rate dia tinggi sbb terlalu aktif kan.. n maybe jugak genetics (sbb both dina n hubby pun chubby masa newborn to 6-8 mnths mcm tu) once da setahun mmg dah lean. skrg je mak pak ZA tembam hahaha. xpelah etty. we know what's best for our sons. insyaAllah. yg penting mereka dijauhkan drp penyakit. itu yg penting. x guna pun if chubby2, obese2, tp slow development n slalu sakit. breast is best!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. breast is best..!! yeh kita sekapal..hehe..semoga kita terus kuat semangat..selagi ada rezeki tuk our children..insyaallah..

      Delete
  2. tahniah...sama lah kite...amani dah setahun 6bulan masih gigih menyusukan anak! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salute..masih jauh lg perjalanan ni..bukan senangkan..hehehe

      Delete