Monday, May 19, 2014

Adik VS Roseola Infantum



My baby recovering...
Its roseola infantum..
sila gugel...
maketty pon siap cuti sebab mangugel seharian..
walaupun x merebak teruk..x berair...tp kesian kalau tgk...
dari kulit mulus2 licin badan muke sume jadi rashes teruk...
kulit masih muda lembut..
kesian nak bagi ubat klinik...
oh....fyi maketty sekalipun xjengah klinik or pakar memane...
kene pakse gak ngn my parent...
marah gak dorg...
huhu......
but i trust my instinct... still kuat xmau jugak gune ubat2an klinik yang mmg mengandungi STERIOD tu..
my mama kan X-nurse....so mmg kalau berbahas bab kesihatan segala ni i bakal kalah..
so berdiam diri lebih elok...kene jaga adab anak n mak...tau2...

Moogoo i've tried..x jalan..2weeks pakai...
Evoo pakai seminggu... leher hilang...
Now try Buds Organic-Nappy cream yang bkn utk nappy je..whole body..
& Palestine Extra Virgin Olive Oil...Pevoo
Alhamdulillah... almost a month since my baby adik kena ni barulah betul2 hilang...
kat muke mmg nampak kesan hilang...badan still ade sikit lagi...

nak tengok rashes masa tengah meradang merah last week???

memerah sangat2...tapi xsakit or gatal...
maybe ade x selesa..tapi kat belakang badan so adik x sampai nak menggaru...

kesian kalau tengok..menggerutu semacam...
Mujur maketty mmg join group NAAE kt fb tu...n mmg dah few times berborak ngan kak farah..
oh sangat membantu... kak farah yg sebut dulu pasal roseola infantum tu...tq kak farah melayan kegusaran etty..smpi 3,4pagi chit chat..tq so much kak..
kalau tak sampai sudah xtau apo bondo...
but kalau ikotkan dalam gugel...nanti hilang sendri...
but kite mak-mak ni..nengok hari2 bdn anak2 mesti x selesa..risau...so akan cari jugak the best cure...ye dok???
Alhamdulillah...hope adik pulih sepenuhnya...
so now adik jadi vegetarian... malas nak bagi ayam dulu...tunggu lah dik... mommy kesian..
Sayang adik...
Cepat baik ye...

4 comments:

  1. betul tu..ubat klinik mmg tak berapa ok sbb ada steroid..effect nya sampai ke besar nnt...cian kat anak..sis boleh try herbal blanded cream jugak..nie pun takde bahan2 bahaya..sesuai lah untuk rashes..ramai gak parents yg anak eczema pakai nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..try hat ni dulu..xmau campur2 byk2 benda..stakat ni ok nampak si kecik ni...fyi ni bukan eczema...ni rashes sebab demam tinggi.. 38-40c lbh kurang..

      Delete
  2. elergik ayam ke maketty... lor.. teruk beno tu... xth plak ada brand lain yang bgus tu.. ingt moogo je bagus.. uhuuh sofar anak2 lin ok lagi ngan moogoo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. so far bile benti ayam n pakai buds n pevoo mcm dah kurang rashes dia..xtaulah sbb ayam ke ape..but since dia dmm aritu mmg de bg ayam few times..so stop..n pkai cream buds n pevoo serentak..but kalau tgk pattern rashes tu mmg etty kompom roseola infantum..rashes yg naik sebab demam tinggi sgt..

      Delete