Thursday, December 13, 2012

Today- Redness, Alergy, Eczema

Today..stressful day for me.. pagi-pagi lagi lepas mandikan ameer telek2 badan dia tengok ada tompok-tompok yang baru naik memerah atas perut dan tepi badan.. Apahal pulak ni..... 

Nampak tak merah-merah kat badan dia.. ni first time berlaku.. oleh kerana dah terlalu cuak sangat terus berchatting dengan kak Farah Rahim.. terus luahkan segala-gala from A to Z.. sejarah eczema dalam family include me & hub.. now terus ke ameer pulak..

Last weekend, i ada bagi ameer few sip YAKULT!!! my bad..i'm bad mommy!! ameer belum pandai guna straw so i picit straw & bagi few drop & ada dripping kat atas tangan dia.. in few second dia start scratching!! pelik.. so bawak gi basuh...then he sleep...

Suddenly...a few hours later, he screaming loud & hard..terkejut kami...ingat ke dia panas or pampers penuh ke, but tengok-tengok keliling leher dia naik rashes yang sangat teruk.. Ya Allah..nak nanges rasa.. terus sapu MOOGOO + Elomet..!!! dua-dua skali.. sebab takut gila..

Then, lepas pujuk-pujuk dia sambung balik tidur.. sampai esoknya.. check leher dah beransur pulih..thank God..

But today..as gambar di atas.. naik pulak merah-merah.. dah cuak sangat-sangat..xmau sapu apa-apa..selama ni ameer xpernah kena gini.. memang kulit dia sangat-sangat sensitive..kena nyamuk geget berhari-hari nak baik..kena semut geget pun camtu.. 

Mula-mula tadi dalam kak farah terangkan macam-macam bout trigger factor & bad of using Elomet for long term baru i betul-betul faham..i'm a bad mommy ever!

If consult doc pun mesti punya dia akan suh pakai steriod cream base.. so no point of wasted to get them an advice i think..! ke kena gi gak??

Adoi serabutlah.. now another option is trying to solve/ reduce the redness tu kak farah suggest olivenol plus or probiotics..

So i need more info now..

till then...harap-harap berkesan kali ni... Moga-moga Allah permudahkan..Jauhkanlah segala penyakit dari anakku..& anak-anak kalian juga..

8 comments:

  1. susahkan anak klu enzema... lin lg tak tahu pape pasl benda2 ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lin..etty pun ada minumum of info..mmg masa kecik2 dh pnah kena..but ikot je mama etty sbb dulu dia nurse, so mmg tau..but dr dulu pon dr doc biasa ke pakar sume mmg suggest ubat yg ada steriod..bila dh besar tua2 gini barulah nak kaji balik sebab hubby pun ade history eczema & asthma..dua2 berkait rapat..

      Delete
  2. Oh no! Get well soon Ameer! Insha Allah xde ape2 tu Etty. Try ikut saranan Kak Farah... prolly allergic reaction terhadap Yakult. U can do an allergy test kt hospital if u want to be sure. Dina doakan yg terbaik ya. Mommy Etty jangan panic... apa2 hal pun avoid putting steroids. Try bagi Ammer minum air masak banyak2 ok. And breastfeed him. Baca selawat syifa' too. Do update us ya... Dina ada bnyk dgr kes budak2 kecik allergic dgn Yakult/Vitagen...but then again, risau jugak kalau puncanya benda lain... To be sure Etty check with paed ya... Take care!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dina...huhu..tq for the Dua..yup this time setelah 2jam lunch time td mmg etty confirm Yakult trigger the eczema lg truk!! pasni for sure no more dairy in ameer diet..yup as u said takut ada benda lain tu pun ye..rumah full carpet ni payah..takut dustmite pun ye..huhu..anyway tq darl!

      Delete
  3. Dear Etty..siannye Ameerr..ya Allah..get well soon, handsome!!

    Pasal eczema..better you pegi jumpa doc..dan soh refer kpd any specialist yang pakar about eczema like dematologist ke..
    mmg doctor maybe akan proposed streoid based cream, but you can argue why tanak yang tu and mintak alternatif..and opinion dari pakar aku rase still relevant jugak..and do the allergy test..it will help you a lot untuk tahu if ameer ade allergy dengan mende2 lain..

    semoga semuanya dipermudahkan ya, dan semoga cepat sembuh ameer

    ReplyDelete
    Replies
    1. amy..tq..yup i think kne gak a jumpe doc..ni dok google specialist at KL..if u know any..please suggest..

      Delete
  4. Hai etty. Ank nanie pn ada eczema n been using m0ogoo dr dia umur 9bln lg. Been under kak farah rahim's Natural Healing Asthma Allergies Eczema (NHAAE) group kat fb. Rasanye, the only pakar that etty patot jumpa skrg ni bkn paed or dermatologist. Kalo nak tau ape penyebab ameer's flare up, better pi jumpa immunologist n buat immunoCap test (allergy test). Lgpun ameer dh 16MO. Dh boleh sesangat buat test tu. Result bleh dpt dlm a few days. Bleh ty pd kak farah nama n alamat klinik bwt test tu. If u jumpa paed or dermatologist, they will end up giving u paling ok pun ezerra. Or worst, steroid based cream. This is just my two cents. APe2 refer pada kak farah. She helps me a lot through her group. And she kept me away from bringing my son to the wrong specialist and save hazim from ster0id cream, from the very beginning.

    ReplyDelete
    Replies
    1. elanie dear..alhamdulillah xsempat etty nak bawa dia ke klinik or hospital 2days applying MooGoo tanpa miss, clear all the spot yg naik tu..now tgh teruskan lg..semua pelipat, leher pun dh clear..syukur sgt2..lucky me kak farah dh add me to NHAAE too..syukur sgt dpt tny kak farah haritu..etty yg gelabah sgt2 kot at first..hehe

      Delete