Thursday, March 29, 2012

Mattel Warehouse & Ameer Kena Neb at Dr. Nadir Klinik

Fuh berkepuk2 sawang kat belog kesayangan ni...hui..serasa macam berminggu2 xhapdate...
anak bujang teman x sihat...tumbuh gigi..membawak sampai demam, batuk, berkahak2..serupa semput..mak pak pon join cuti...dah kemana sepatutnya kami ke pangkor..untuk pre-hornymoon...ingat x lg my last entry...so akhirnya stranded at home sweet home 3 beranak ni.. bye2 pangkor.. next time ameer dh tumbuh gigi semua baru gi ye.. hehe...

Dalam ameer demam, batuk kahak yg sangat teruk tu... sempat mak pak dia bawak gi Mattel Warehouse ritu.. gi sabtu...barang2 pon tinggal sisa2..ok bunyi jer cm ape..ade gak barang2 yg beli cam nyesal sudahnye...xbest langsung! keciwa... lenkali gi awal2 dapat benda lg best2..

Ameer & toys.. budak demam..melenggeng jer baru lepas muntah kahak..hehe

btw.. ameer jarang demam batuk2 kahak lama...this is his first time.. selalunya demam 2hari paling lame.. last week lg i perasan dia flu..so bg ubat flu jer..2hari flu xde.. tibe2 dia coughing teruk..hidung xberair pun.. setiap kali batuk mesti cam semput tercungap2 dia..cian sangat2..so gi Klinik Kita desa pandan.. doc bagi ubat batuk jer.. check lung memang dah ade kahak.. but still teruk..
so after 5days kami mak pak dah xtahan.. bila ameer batuk cam teruk sangat2 tu kita rasa nak nangis tengok..malam2 tidur pon xlena..bukan ameer je xlena, dengan mak pak skali..
kami decide cari klinik lain.. then teringat pernah baca di blog kak jiha pimpon. So sampailah kami bertiga ke KLINIK WANGSA.. doc yang bertugas DR. NADIR KHAN.. masa nak daftar nurse tanya batuk ke demam ke?? hm ye ye.. nampak sangat mostly yang datang ke klinik ni mengalami masalah yang sama.. Batuk Kahak..
so.. we waited patiently almost 45min.. memang que sangat2..mostly kanak2 ramai sangat2..dalam dok menung tunggu tu kami kat luar ni dok dengar kelepak kelepuk doc tengah cupping..
Tau x cupping tu ape?? cupping tu salah satu cara physio untuk tepuk belakang badan & dada (melengkungkan tapak tangan) bunyi jer kuat but xmenyakitkan..untuk tepuk bagi kahak tu spread & keluar dengan mudah..
then our turn sampai..
dr. Nadir tanya few questions so he decide to bagi neb & sedut kahak..
ameer dah penah kena neb before this.. menurut dr. Nadir, ubat2 selsema, ubat batuk yang diberi klinik2 biasa mostly hanya untuk melegakan batuk/memberhentikan batuk.. jadi batuk berhenti so kahak pun xkan terkeluar..kanak2/ bayi manalah tau nak keluarkan kahak tu sendiri..unless mereka muntah.. end up, kahak2 yang terkumpul boleh mengakibatkan batuk berpanjangan, asthma & penyakit berkaitain paru-paru..
Menurut doktor ini, cara terbaik ialah dengan menepuk bahagian depan dan belakang dada untuk mecairkan kahak (yang mana kami telah diajar teknik menepuk yang betul-inilah dipanggil cupping) dan melalukan wap di muka untuk membantu mengeluarkan kahak. Disamping itu, kami juga diberikan beberapa ubat yang mana tujuannya adalah untuk menggalakkan batuk (dan bukan menghilangkan batuk…) agar semua kahak yang terkumpul dibahagian paru-paru dikeluarkan. Bagi kes yang agak serius pula, wayar yang kecil akan dimasukkan kedalam hidung untuk menyedut dan mengeluarkan kahak.. doc suh kami buat kat rumah, but kami xsanggup so doc sendri yang buat...sesak napas maketty tengok ameer kena jolok dengan tiub kat hidung & mulut dia..

but after ameer struggle kena neb & sedut kahak almost 1/2hour.. ameer terus ngantuk kepenatan..nanges xingat dia..almost 3hours dia tido nyenyak..hui..lega kami mak pak..it a wise idea to seek dr. Nadir..alhamdulillah..now after 3days ameer still ada kahak2 baki & masih batuk sikit2...balik karang i nak buat steam lg..mudah2an dengan izin Allah xde lagi sakit teruk2 kat si kecik tu..amin...

Klinik Wangsa Sdn Bhd

No 46 Jalan 24/27A

Seksyen 1Bandar Wangsa Maju, Kuala Lumpur

Tel : 03-41421614



P/S:mommy pon ala2 nak demam/batuk ni..janganlah sampai kene tepuk belakng dek dr. nadir gak...huhu

4 comments:

  1. alahai siannyer amir...tp xpe tetap dapat men ngan mainan dia....=) moga cepat sembuh

    ReplyDelete
  2. hehe...amin..hehe..main menan pon leh nanges kalau tinggalkn sorg2...manja sgt2 bila xsihat ni...hehe

    ReplyDelete
  3. Etty, ZA ni pun tgh batuk berkahak teruk laa.. dina rasa mcm nak p jumpe dr nadir... dia available on weekdays aje eh? hari2 pun ada la except weekend eh?

    ReplyDelete
  4. dina better u try call dulu tny dia duty bile.. pnah amelyn gi doc nadir xde, so kne dtg hari lain..

    ReplyDelete