Friday, February 10, 2012

Breastfeeding Journey

Alhamdulillah...Ameer completed 6mo's breastfeeding...syukur..syukur...syukur Ya Allah..bukan senang tauhu nak menyusu baru saya tahu...harus bertarung ngantuk malam2...harus mengepam on time...bawak ke hulu hilir pam kesayangan...naik turun office... hujung minggu ke rumah MIL.. tertinggal pump hubby sanggup patah balik gi ambil.. sebab dah malam sangat kedai baby semua dah tutup..breast dah engorge..Thanks my sayang..

Saya kadang2 segan bila weekend ada tetamu datang ke rumah mama, mama rajin tunjuk stok susu for ameer yang banyak kat freezer..haish...malu sey...

Siapa kata saya tak pernah berhadapan masa sukar sepanjang 6 bulan ni???
  • Saya start menyimpan stok ketika lepas sebulan pantang..kebanyakkan buang jer ke sinki sebab freezer penuh..
  • Last year masa christmas gi balik kelantan..cuti hampir seminggu..balik rumah tengok2 stok2 susu mencair...peti es xrapat...so buang segala susu yang disimpan hampir 150 oz.. than pulun simpan balik..
  • Baru-baru ni raya cina...balik ke perlis hampir seminggu jugak...sampai2 rumah haish..black out! huhu...perkara pertama saya lari dalam ngantuk2 tengok peti es... susu semua cair sepenuhnya...hampir 50 oz buang lagi..nasib masa kat kampung ada buat stok jugak since dah nak tinggalkan ameer stay with my sis..so ada bekal dalam 30 oz..
  • Ameer refuse bottle feeding since end of year 2011.. hai lagi 1 masalah.. try few teat & bottle so now dia comfortable using NUK teat.. alhamdulillah..

so saya nekad tinggalkan ameer dengan stok yang ada..& everyday saya pastikan at least pump 4x for ameer day time.. sekali sebelum pergi kerja, 2x di office & sekali sebelum tidur.. cukup & kadang2 berlebih2 pula.. alhamdulillah... ameer jarang minum Frozen EBM while i'm working.. mostly all fresh.. so stock makin banyak pula dah penuh kembali freezer mama.. hehe.. Syukur.. during day time dia minum only 15-18oz jer.. selalu berbaki2...petang balik kerja i terus DF dari balik sampai malam..rindu tauhu nak DF melekat jer dengan anak... i just love the feeling.. the bonding is so precious..

So...bila dah breastfeed ni haruslah kuat makan tau...asiklah lapo manjang...mane nak kuwus.. haish...apepon demi anak tercinta sanggup.. hehehe..

Apa yang wajib saya makan hari-hari..

  • NAsi serta lauk pauk
  • Sayur banyak2, ulam segala ku telan..since kecik2 hantu sayur
  • Air masak berbotol2..
  • Air milo wajib setiap pagi
  • Biskut loaker choclate sebagai snack
  • Coklat bar..xhari2 kadang2
  • Biskut oatmeal/jacob
  • Roti
  • Buah-buahan.. betik, epal, orange, mangga..

and..Shaklee supplement.. actually saya ambil shaklee set untuk prevent rambut gugur.. & the same time all supplement tu include for breastfeeding purposes... so bolehlah membantu juga bagi sesiapa yang nak try tambah susu..saya xleh makan hari2 alfafa tu coz cepat engorge.. hari2 biasa pun cepat engorge.. kalau makan lagilah...syukur alhamdulillah..

Apepun suma untuk budak besar ni...;p

I LOVE MOMMY'S MILK!!

6 comments:

  1. best nye etty fully bf. kte dah campur dah skrg ni :(

    ReplyDelete
  2. dah campur but still bf oklah tu...moga terus semangat tau! hehe

    ReplyDelete
  3. seronok kan dapat bf baby neh..hanya mama yg bf je yang tau perasaan tuh..perasaan yang sangat indah..alhamdulillah sy still bf aina 10bln walaupon byk halangan..hope dapat bf aina smpai 2taun..insyaallah..:)

    ReplyDelete
  4. sueshe..betul tu...indah sungguh perasaan tuh..alhamdulillah..moga2 terus ade rezeki buat aina & ameer sampai 2tahun...amin

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah...i pon nk fully bfeed my baby nnti...dh byk bc pengalaman n cabaran org, besttt...hehe

    ReplyDelete
  6. insyaallah mudah2an nana pon dpt fully bf anak nnt..yes b4 delivery ni u shud gain more on bf...penting woo...kg xpasal2 nurse marah2 if xtau cara nk handle on day 1st tu...alhamdulillah etty learn from mama & masa gi antenatal class..its really helps..gud luck dear ;p

    ReplyDelete