Thursday, November 03, 2011

On breastfeeding

Assalamualaikum...
Hai lamenya xbersiaran...ade lg ke yg sudi bertandang ke blog yg segan2 nak idup ni???
pejam celik pejam celik...dh 3bulan pegang title mOmmy ni..seronok betul 360degree my life & hubby berubah..melihat anak membesar depan mata adalah suatu yg mengkagumkan..

on Breastfeeding..

lucky me boleh usung my dear ameer ke office hari2..so the bonding is more...i'm blessed..(",)
ameer totally directfeed anytime anywhere...alhamdulillah..syukur sangat2 berkat doa siang malam ketika mengandung dulu hajat nak ade susu banyak2 dimakbulkan..setakat nak jejak 3bulan ni belum keputusan susu buat ameer..syukur Ya Allah..

Rutin harian sejak masuk kerja ni pagi2 before siap gi kerja i'll make sure dah pam sampai kosong breast...kalau x..memang bengkak susu...& mase kat opis direct feeding je..& malam pon akan pump after diner...kalau x i xleh tido bengkak susu..missed few time gara2 ngantuk sangat & pernah balik lewat wedding kt putrajaya..sudahnye kul 3 pagi basah baju segala terus bangun pam..

Pam..pam...pam..asik2 pam...mama i bebel hehehe...dah penuh fridge mama dengan susu etty..;p
buang jelah...bile nak bagi tah yang beku2 ni..i slalu jawab 'kalu x pam sakit a mama..' xleh tido xleh wat keje...' huhu...nak buang sayang..everytime pam mesti dapat 4-6oz.. kan rugi..dah selalu sangat2 i cuah ke sinki...lagi2 masa tengah pantang dulu...

Apepun i syukur susu ni masih ade...harap2 andai jd ape2 kat i (sapalah tau kan..) ada stok untuk ameer tersayang...

Khasiat susu ibu ni memang xternilai..rasanya mostly woman tau..for those x brape tau sila ambil tau..susuilah anak selagi termampu..

''Dalam riwayat Thabarani dan ‘Ibnu Asakir ditambahkan, jika ia melahirkan, lalu ia mengeluarkan susu dari payudaranya dan dihisap oleh bayinya, setiap hisapan dan tegukan mendapat satu pahala. Jika ia berjaga sepanjang malam (karena melayani bayinya), ia mendapatkan pahala seperti pahala orang memerdekakan 70 orang budak di jalan Allah..''

Bayangkan kalau susukan anak selama 2 tahun..dan ade pulak 4-5 orang anak..banyak tu pahala..beribu2 lemon...pahala dapat..kasih sayang erat..anak pun sihat...

Moga2 ALLAH beri daku kekuatan untuk meneruskan penyusuan buat anak tercinta...

So..
About milk booster.. i dunno mine..
setakat hari ni xpernah ambil sebarang pil supplement untuk tambah susu pon..
menyusu membuatkan kita dahaga sangat2..so i aways drink a lot of plain water or air suam..milo is my daily intake pagi & malam...

kenapa bile menyusu asyik lapar???????
dah tu anak kita dok sedut kite 24jam...;p
yey saya akui saya cepat lapar..between meal mesti i nak kena ambil biskut..hehehe..kalu x memang manjang kebulur...;p ( cmne nak kurus ni???baru turun 18kg jer!)

Apepun...i love breastfeeding soooooooooo much...i can nursing my child in public dah terer lah jugak..xde pon gune poncho just gune receiving blanket je kasi tutup hehehe..

so next week ameer jab 3months..kite tgk berat dia berapa...last few days i saje2 timbang dia guna penimbang biasa tu...hehehe dah 6kg kot...wuuhhh..blessed mommy milk!

k lah tata...next nnt i update latest ameer...few wedding ameer dah attend so far dia suka gi wedding...dok sebelah speaker pon slamber tido...bagpipe lalu sebelah pon leh lelap..hehe..

k..till then...SALAM AIDILADHA...fahami selami erti pengorbanan sebenar...

4 comments:

  1. besnya susu etty banyakk!!yun sdihla susu makin kurang,xtau napa..mmm,pasal makan tu yun agree,kalau lepas lunch,mesti nk mkn snack ke biskut ke,lapa kan??hehe!

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah yun...syukur sgt..dulu masa preggy mama slalu pesan slalu stimulate breast & doa byk2..alhamdulillah..yun jgn sedih..byk2 minum & mkn mkanan berkhasiat..keep on breastfeed...jgn putus asa ye..

    ReplyDelete
  3. mrs etty pakai pump ape? kita slalu dmm bengkak susu....bby sorang hisap xcukup untuk mengosongkan breast. ngee~~~

    ReplyDelete
  4. rai..etty pkai spectra dew..best sgt..memang cepat jer pump habis..lg 1 pump medela manual..pon ok gk..tp spectra best lg..

    ReplyDelete