Tuesday, November 22, 2011

Ilmu penyusuan


Salam...amacam gembira Harimau Muda menang semalam???
me???tengok2 gitu jer...coz my ameer meragam...sakit perut gara2 i makan 3ketul cek mek molek! ANGIN...... serik sangat2 dh...xfeel tengok bola..

Bila menyusu badan...kena jaga makan...xleh semberono je main makan cam dulu2...xpasal2 xtido malam dibuatnye...

Di mana saya belajar mengenai penyusuan exclusive??
1- Mama saya
2- Internet
3- Kumpulan ibu-ibu menyusu (FB)

Mama dulu pernah bekerja di hospital bersalin & jantung..so ilmu breastfeeding ni kacang goreng jer..so dari awal mengandung lagi mama dah ajar saya stimulate breast cikit2...untung disitu...ilmu mama saya turun pada saya...thank mama...mama memang against bottle feeding..hehe mana x nye dia yang ajar semua ibu2 kat hospital dulu... dulu masa ameer still dalam hari i mintak mama ajarkan nak bottle feed ameer... siap xmo i amek gambar dia...takot kena bannned hahaha...padahal dah bertahun2 bersara...thats my idol!

Sumber internet...webpage yang bernas2...dari my pregnancy journey till now i frequently browse www.babycentre.com . segala permasalahan dalam pregnancies..birthing..childcare...u name it...all include.. so its one-stop webpage yang sangat2 berinfomasi..

Kumpulan Ibu-Ibu menyusu aka KIM... memang group paling glamor bout menyusu.. kat sini ramai share bout nursing.. dari gambar2 semangat tengok stok susu untuk anak2 mereka hingga penjagaan & cara pengendalian EBM cara terbaik..sume dibincangkan...tanya apa saja sume akan respon..so everyday i x miss browse thru all question from member..kot2 leh ceduk ilmu menyusu ni lebih dalam...

Menyusui anak bergantung pada rezeki masing2...bagi yang xboleh menyusu ada sumber lain yang boleh membantu anak2 meneruskan penyusuan..insyaallah..i'm not against formula..but juz nak share kebestan susu ibu..moga beri manfaat buat semua..

During my visit for ameer check up yesterday, i kagum tengok sorang mommy nursing her twin..tabiklah..sungguh semangat both baby tu..ala2 ameer dah badan..rezeki twin tu..

untuk tatapan petang2...sambil minum petang hehe...& sambil breastfeed my baby..;p


2 comments:

  1. kite pun nk belajar lebih mendalam psl bf & EBM & other stuff. mklumla..1st time mom. thanks etty share menda ni.

    ReplyDelete
  2. etty pon budak baru belajar...hehe...memang kena cekal nak bf anak..ur welcome rai

    ReplyDelete