Tuesday, August 16, 2011

Detik kelahiran My lil' Precious..

salam..oh si kecik sedang mengempeng ni..so menaip agak slow motion..

hari ni sudah 11 hari berpantang & 11 hari jugak ameer membesar depan mata mommy & daddy..
daddy dah start kerja since monday..dalam malas2 kena gak dia gi..sipi2 jer nak cuti lg tuh..;p

btw as promised last update arini nak cerita kronologi detik kelahiran si kecik manje mommy & daddy ni..

5 ogos 2011
1.35pm- tibe2 rasa nak pee sgt2..laju2 lari naik atas..mama jerit..kang jatuh kang jgn lari..xingt ke awak nga sarat??? hehe sy mmg aktif;p

1.40pm- turun bawah bawak panties tunjuk kt mama..ma..ade blood stain..glup..awak dah ade show ni..get ready..gi pakai pad..ok..

1.41pm- text hubby..cite pasal blood stain tu..dia trus call..dia kat masjid..nak solat jumaat..dia tanya nak gi hospital dah ke??i cakap xsakit pon nanti dululah..daddy settlekan solat & kerja dulu..

2pm-6.30pm- lepak rest dalam bilik jer..xtolong mama kat dapor pon..tido je sepanjang 4 jam..my niece checking every 1/2hour..syg allyssa..baru 6 thn tp perangai cm org besar..

7.30pm- buka pose..rase contraction..but still bearable..lek je kan..

8.30pm-jom gi Hospital Serdang..

9pm- sampai..then cam biase check up..VE..ctg scan..doc yg handle malam tu doc hidayah..check2 baru 2cm..

9.30pm- another doc dtg..kate lambat lg ni..maybe 3,4 hari so leh balik dulu..

10pm..arrived MIL house..tido sane je in case of anything..padahal dlm hati rase dh ready nak bersalin..

6 Ogos 2011
12am- still cant sleep well..contraction rasa makin kerap..jam handphone kat sebelah ni asik tgk..rase cm tdo2 ayam..rupenye mmg every 5min contraction..but dok pikir doc kate maybe 3,4 hari lg hui cam tipu jer doc ni..

12.30-1.30am- xleh blah dh contraction..hubby kat sebelah tdo pengsan..org gengam2 rambut dia pon dia xperasan..ya ampun...last2 aku goncang badan dia..daddy..contraction 5min since 12am..sile urut2 belakang..dia pon bangun dengan mamainya urut belakang..

2am..b jom gi hospital..

210am..arrived..another round VE..ctg..yup..dh 3cm..doc hidayah berpisat2 mate dtg check..

245am..ctg xcun..nurse tny de minum air selusuh ke air yasin?? hm ckp xde..keh2..xsmpt nk rendam akar fatimah tu pon..but ade suruh mama try rendam before gerak pas buke tu..

3am- doc hidayah dtg..jom kite pecahkan ketuban..splurge...abes mancut kena baju doc..power rangers haha..

315am- trus tolak gi labour room..hubby i di panggil..nampak muke hubby jer i trus rase lega..Allah je tahu camne perasaan mase tu..rase bercahaya bilik i bile hubby dtg..

then...from that time until 4am..bukaan maha laju..kul brape tah tibe i rase nak push sgt2 dh.. suh hubby panggil nurse..dia leh kate blom lg baru 8 cm..gile ko dia jerit dr jaoh je..aku kate dh smpai mase dh..tup2 nurse indian ni masuk..check2..FULLY!!..

ok gabra x?? nurse tanya nak i sambut ke doc???aku trus kate nak doc..cepat..

Doc dtg..alolo..male doc..i trus pandang hubby...! kah2..punya lari dr doc laki dpt gak akhirnya doc laki,,,hubby redha jer..

3x push....Akhirnya ameer pon lahir ke dunia...Syukur...at 433am..

Note..hubby xputus2 suh selawat atas nabi, selawat syifa', bace doa nabi yunus..
doc firdaus pon same..xhenti2 selawat..
mama i rendam akar fatimah..memang kembang sekembang2nye..xsempat minum pon,,hehe..
at 5am..hubby gi sahur..kat restoran mane tah..dengan leganya..lepas dh azankan Muhammad Ameer Zikry B. Mohd Zukhair..

Selawat dan zikir yang xputus2 insyaallah memudahkan & mengalihkan kesakitan etty sepanjang proses nak bersalin dlm 2jam tuh..betul2 menenangkan dengan kehadiran hubby yg xhenti2 suh selawat & zikir..doc firdaus pon sama..serius..nurse & midwife xsebut skali pon pasal breathing..just mase contraction time check up tu je dia suh tarik nafas betul2..sepanjang nak bersalin tu sume yg ade dok suruh selawat & zikir..Mashaallah..lega...

So..baru etty terfikir nape etty suka sgt nama Zikry..yg membawa maksud zikir @ ingatanku..melahirkan my lil precious ni sangat menenangkan....

ok itu jelah coretan untuk kali ini..

So jom...banyak2kan zikir sepanjang bulan ramadhan ni ye..till then..salam sayang dr mommy & ameer zikry..muaahh..take care to all...jgn ponteng pose ye..ameer & mommy xpe..hehehe;p

13 comments:

  1. alhamdulillah,etty..btulkan banyakkan zikir,insyaAllah senang je ms bersalin,ameer sama ngn rayyan,pagi2 buta nk keluar..sejukk orng2 tua ckp..hehe~

    selamat berpantang etty!yun dah half way ni..hehe!

    peluk cium utk ameer yg hencem tu ye! =)

    ReplyDelete
  2. seronok baca experience bersalin bloggers hehe... oh yeke keluar pagi2 buta sejukkan org tua2.. baby aydan kuar pkl 2 pagi... kira awal pagi x? hehe

    selamat berpantang zetty =) hehe dina ni baru nak start.. rasa seksa dah ni hehe

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah yun..moga2 anak2 kite ni bakal jd anak2 yg sentiasa menjadi penyejuk hati kita semua..amin..half dh yun...tibe2 je...hehe...hui..peluk cium rayyan jugak! muaahh!

    ReplyDelete
  4. dina...welcome aboard..hehe...happy motherhood..mashaallah baby dina..hehe..sihat...comel btul..hehe..confinement ok what...hehe..rase ok je takat 11 hari ni hehe;p

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah dipermudahkan =)...terharu baca huhuhu selamat berpantang dear

    ReplyDelete
  6. ok....tinggal i je blom...saspen...huu

    ReplyDelete
  7. Syukur, Alhamdulillah semua selamat.
    Setuju, zikir2 memang sgt membantu. mudah je semuanya dengan izin Allah, walaupun sakit time tue hanya Dia yang tahu.

    welcome to motherhood life etty! :)
    ameer ensem lah. boleh buat menantu tak? HAHA

    ReplyDelete
  8. farah..thanx dear..u take care ye..jgn travel jaoh2 sorg2..

    cik farizam..alhamdulillah..('',)

    harz..dear..tenang2..insyaallah dipermudahkan..bile kita tenang insyaallah proses tu akan jd tenang & mudah..insyaallah..

    kidz..mak ameer yg malu ni...hehe..ameer behave tau...pasni kentut tu slow2..malu kat mommy batrisya..hehe..;p

    ReplyDelete
  9. senangnye etty melahirkan~~Alhamdulillah...tahniah ya dah selamat semuanya. Rai plak pas ni

    ReplyDelete
  10. etty tahniah yer..jihan dah 17 hari berpantang samer2la kiter berpantang yer...semoga baby n mommy chat selalu..amin..;)

    ReplyDelete
  11. rai..alhamdulillah syukur sgt..anyway..gudluck in advance...byk2kn doa ye..

    ReplyDelete
  12. jihan...mashaallah...etty xtau jihan dh bersalin..anyway congratz dear..baby adam welcome..nnt kwn dgn ameer ye?hehe

    ReplyDelete