Tuesday, July 05, 2011

On oedema & Pra-eklampsia

Salam...lama x menatap blog since my last update..

Yesterday, i cuti selepas gi check up with my cousin (Dr. W. hamilton @ kak ton) at H.Serdang..
So result....berat mommy naik...BP ok je 120/80..pagi2 lg i dh ambil BP kat KKIa kat umah tu since doc situ suruh selang sehari ambil BP coz kaki i bengkak sangat..takut kena tekanan darah tinggi @ pra-eklampsia.

H.serdang punya check up naik plak BP nye...slalu cmtu tiap kali gune elektronik punya mesin tuh..pelik je..padahal selang beberapa jam je...148/85 kot...memang xngam betul ngan mesin ni...kalu gune manual elok je..hm...takutnye...& scan result baby weigh now dh cecah 2.2kg..which baby besar ckit sebanyak 0.2kg..dulu2 awal pregnant doc sume takut if baby kecil due to my thyroid case..& kak ton kata kalau ikut saiz baby sekarang kemungkinan akan due awal 2minggu from EDD..

Lately memang cepat penat sangat2..cramp jari setiap hari..nak gengam tangan nak pegang gayung cebok pun susah..menaip dengan terkedek2...huhu...rasa2nye akan makin kerap cuti lah before deliver ni...need more rest everyday...ke sebab weekend lepas hubby, my sis & mama bertungkus lumus mengecat & berkebun & i pon join skali berkebun mengecat rumah...berdiri lama2 sangat kat luar sampai tengahari..2 hari berturut2...kena marah pon degil nak tolong...
rasa seronok..bile sakit sangat baru berhenti...! padan muke...!

k need to stop now..till then bye...

4 comments:

  1. etty,sti sakit kan nk jalan,yun bengkak sikit pn dah rase xmampu nk berdiri lama2,etty siap berkebun and cat rumah bagai,superwoman la etty ni..rest well tau..take care! =)

    ReplyDelete
  2. sakit yun nak berdiri shopping lame2 pon dh xsanggup...barang2 xabis prepare lg...if kalu terbersalin awal ni...mmg hubby lah kne gi cari sendri...hehe...yun etty ni xdok diam...kalu terbaring angkat kaki lame2 jemu lah...org dok sibuk2 kat luar gotong royong..masak2 pon skg tolong kejap2 je..xlarat diri lame...mst bengkak sume...huhu..ni weekend ni nak buat kenduri sikit hm xtaulah cmne...selama ni kalu kenduri etty org kuat...hehe..harap2 ramai nolong...kite jd bos je...

    ReplyDelete
  3. i plk lately ni pun asik rs penat je...last week gi shopping mall..klau dulu ok je jln lame2..x rase penat sgt..now jp je pun rs dh penat...mengah..pstu x larat nk diri lame2..last week ms tgh dok bsiap lam bilik nk gi jln..i rs kaki cam nk kebas je..tgn pun cmtu..xlarat nk pegang hair dryer lame2..time tu cpt2 ddk...hopefully my blood test result baik2 aje..

    ReplyDelete
  4. yeke nora...awalnye simptom2 u rase kebas2 tu..hm..td i search dlm tenet..& baca2 lah info..mybe baby dh serap byk calcium kite tu yg buat kite cepat letih n cramp sane sini..mcm etty ni mmg kurang minum susu & baru2 je start ambil calcium tablets..so mmg terasa sgt2 kaki tangan ni...

    ReplyDelete